Australische provider haalt bijna 1Gbps via 4G

De Australische provider Telstra heeft een snelheidsrecord gevestigd via het 4G-netwerk. Er werd een snelheid van bijna 1Gbps gehaald, wat een record is. Omgerekend is dit meer dan 100MB per seconde.

Telstra-1Gbps

Gemiddeld haalde Telstra een maximum snelheid van 950Mbps, omgerekend zo’n 120MB per seconde, in een van de tests. Via Speedtest werd een snelheid van 843Mbps gemeten, zo’n 100MB per seconde. Dat is echt razendsnel, al helemaal als je bedenkt dat het draadloos via masten gaat. Om een vergelijking te geven: Vodafone biedt momenteel een theoretisch maximum van 225Mbit per seconde, minder dan een derde van de snelheid die Telstra heeft weten te behalen. En 3G heeft een maximum van nog geen 50Mbit per seconde.

Telstra heeft de hoge snelheid weten te behalen door verschillende frequenties te bundelen via vijf 4G-kanalen. Voor nu is de hoge snelheid alleen te behalen in de testopstelling, dus klanten moeten het doen met een wat mindere snelheid. Telstra biedt momenteel een theoretisch maximum van 450Mbps en ze geven al aan dat ze nog heel wat te doen hebben voordat 1Gbps beschikbaar zal zijn voor het grote publiek. En als de techniek voor het publiek beschikbaar zal zijn dan zal de 1Gbps een theoretisch maximum zijn. In de praktijk zal de snelheid een stuk lager zijn omdat er nogal wat variabelen zijn (locatie, binnen of buiten, soort telefoon, afstand tot de mast, hoeveelheid gebruikers die gebruikmaken van een mast, etc.).


Tags: , , , ,