Abonnementen met smartphone zijn vanaf heden een koop op afbetaling

Een abonnement in combinatie met een smartphone wordt vanaf nu gezien als een koop op afbetaling. Om die reden gaan er nu andere verkoopregels voor providers en winkeliers gelden.

De providers hebben dit geheel aan zichzelf te danken. Minister Jeroen Dijsselbloem heeft al een aantal tevergeefs kansen aan de telecomsector gegeven en die waren zonder respons of resultaat. Dit alles resulteerde in een duidelijke brief van de minister aan de 2e kamer.

Nieuwe regels

Abonnementen met een telefoon vallen vanaf nu onder de WFT, de Wet op het Financieel Toezicht. Providers moeten zich nu aan de regels van de WFT houden en dat betekent dat ze rentepercentages en waarschuwing aan klanten moeten verstrekken.

Er zal tevens gecontroleerd worden of een klant zijn of haar maandelijkse telefoonlasten wel kan dragen. Op het moment dat er sprake is van een mobiele telefoon die op afbetaling duurder is dan 250 euro, word hier een BKR registratie van gemaakt. BKR staat voor Bureau Krediet Registratie, dit is een orgaan dat schulden en leningen van consumenten registreert.


Tags: , ,