Blackberry met Android (gerucht of waarheid?)

Een fout is zo gemaakt en fouten maken is menselijk. RIM, de producent van Blackberry telefoons, heeft nu echter een ‘fout’ gemaakt die wel heel erg apart is. Wij vermoeden zelfs dat er een Blackberry met Android aan zit te komen en dat de fout bewust gemaakt is.

RIM heeft een video uitgebracht van de nieuwe Blackberry Torch en daarna meteen weer offline gehaald. Het is een promovideo van het nieuwe toestel maar er is iets aparts te zien. In 2 shots (15 en 27 seconden)  van de video is namelijk een Android toestel te zien! Je ziet duidelijk de homebutton, een Android toetsenbord en de Android icoontjes bovenaan het scherm.

Android in Blackberry promo video?

Er is duidelijk een Android homeknop te zien, de Android icoontjes bovenaan in het scherm en een Android toetsenbord.

Na wat zoekwerk zijn we erachter gekomen dat het geheel verdacht veel op de HTC Incredible S lijkt. Maar wat doet een mogelijk HTC toestel in een Blackberry Torch promo video? Sowieso is het de reden dat de video weer offline gehaald is, maar op Engadget.com is ie in volle glorie te zien.

Het is bekend dat RIM in zee is gegaan met de makers van de HTC Sense skin om de grafische elementen van hun interface te verbeteren. Ook is bekend dat je Android apps in de nabije toekomst op Blackberry toestellen kunt draaien. Maar dit verklaart nog steeds niet waarom er twee shots in de video zitten van een daadwerkelijk Android toestel. Wij denken (lees: puur speculatie) dat het niet per ongeluk is gebeurd.

Bij video’s maken komt een hele hoop te kijken. Eerst wordt een script gemaakt, een scenario en een storyboard. Een storyboard is een soort strip waar alle shots op staan en shots zijn de beelden die gefilmd worden. Stel dat je in je video een beeld van een boom wilt hebben en daarna een beeld van een appel, dan staan die twee shots na elkaar in het storyboard. Van tevoren wordt alles dus bepaald, van begin tot eind. Dan komt het daadwerkelijke filmen. Daar zijn enorm veel mensen bij aanwezig. Denk aan de figuranten, de cameramensen, de regisseur, toezichthouders van RIM, mensen voor het licht, het geluid, en assistenten. De toestellen worden waarschijnlijk geleverd door RIM en bij een dergelijke opname zijn meestal personen aanwezig die zorgen dat alles verloopt zoals het moet. Bij het maken van de shots moet de regisseur zorgen dat alles erop staat zoals eerder uitgedacht is en hij kan op een beeldscherm alles zien wat de cameraman (of vrouw) ziet. De shots zijn gemaakt en op dit moment zouden meerdere mensen het Android toestel gezien moeten hebben.

Dan gaan we door naar het monteren, wat gebeurt door 1 of 2 mensen. Op sommige punten tijdens de montage wordt het geheel bekeken en gecheckt door mensen van RIM en als iemand het verschil tussen een Blackberry en Android toestel zou moeten zien dan zijn zij het. Tijdens het montage proces zou het Android toestel dus ook al door meerdere mensen te zien geweest kunnen zijn.

Oké, terug naar de daadwerkelijke video van de Torch. Niks gebeurt zonder reden en meer mensen dan op twee handen te tellen zijn hebben de video gezien en gecontroleerd voordat deze op het internet verscheen. Waar willen wij heen met dit verhaal? Wat nou als dit geen foutje is dat per ongeluk is gemaakt? Denk aan Apple producten, die belanden ook wel eens ‘per ongeluk’ in een café ofzo, altijd gevolgd door enorm veel speculatie en aandacht op sites van over de hele wereld. Wat nou als RIM bezig is met een Android toestel en met deze video een soort teaser de wereld in brengt en het marketingtrucje van Apple nadoet? Natuurlijk, de video is bijna meteen weer offline gehaald, maar niet voordat het de kans is heeft gekregen zich te verspreiden op het internet.

Wat nou als het serieus een hint is naar een Android Blackberry toestel? RIM heeft al aangegeven dat ze de boot een beetje gemist hebben wat betreft smartphones en dat ze kijken naar hoe ze kunnen vernieuwen. Android is dan geen gekke keuze aangezien het de markt razend snel overneemt. En stel je voor: het stijlvolle design van Blackberry in combinatie met het gebruiksgemak van Android. Wat ons betreft een monstercombinatie en mogelijk de enige manier waarmee ze kunnen opboksen tegen bijvoorbeeld Apple. En zo’n gek idee is het niet dat een fabrikant haar eigen besturingssysteem laat vallen om over te gaan op het systeem van een ander. We kennen allemaal Nokia en wat deden zij? Juist, die hebben aangegeven meer te gaan doen met Windows Phone 7 (Microsoft) en minder met Symbian (hun eigen systeem) én ze hebben volgens geruchten ook geflirt met Android.

Vooralsnog is het puur speculatie en helemaal niks is zeker. Voor hetzelfde geld is het misschien wel gewoon een gênante fout. Misschien komen we er wel nooit achter, maar misschien ook wel…