Tenminste twee nieuwe telecomproviders in Nederland

Binnen een paar jaar komen er in Nederland minimaal twee nieuwe telecomproviders bij. Bij de volgende frequentie-veiling zal er meer ruimte vrijgemaakt worden voor nieuwe telecomproviders.

Volgens Minister Verhagen wordt er bij de eerstvolgende frequentie-veiling meer ruimte vrijgemaakt voor nieuwkomers dan voorheen de bedoeling was. De veiling zelf zal plaats vinden in de eerste paar maanden van 2012 en dan zullen meerdere providers tegen elkaar opbieden om het gewenste frequentiebereik te kopen. Nadat de koop gedaan is zal het nog enkele jaren duren voordat een netwerk in gebruik genomen zal worden. Telecomproviders kunnen frequenties kopen op de 800MHz band. Voorheen werden die frequenties gebruikt voor analoge televisie. Een leuk feitje over de 800MHz-band is dat het gebruikt wordt door 4G en zal dus de opvolger zijn voor het huidige 3G.

Ook de overige frequenties (900, 1800 en 2100MHz) zullen onder de hamer gaan, maar hoe lager de frequentie, hoe meer die in trek zal zijn. Een voordeel van lagere frequenties is dat het beter door muren heen gaat en je dus beter bereik zal hebben in bijvoorbeeld huizen. Wel zal er minder ruimte zijn voor de providers op de 800MHz band vanwege de nieuwkomers. Er zal dus minder optimale ruimte zijn en onder andere KPN is daar niet blij mee. KPN overweegt zelf Juridische stappen tegen de komst van nieuwe telecomproviders omdat de reservering voor de twee nieuwe telecomproviders ten koste gaat van de mogelijkheden voor bestaande aanbieders om nieuwe innovatieve technieken en diensten aan te bieden. Volgens KPN zal de veiling dan ook nadelig uitpakken voor consumenten en bedrijven. Zelf denken we dat KPN gewoon bang is voor de concurrentie die er komen gaat. Twee nieuwe telecomproviders betekent dat er (waarschijnlijk) scherpere prijzen zullen komen. Stel dat de nieuwe telecomproviders behoorlijk onder de huidige prijzen gaan zitten, dan betekent dat dat KPN (maar ook Vodafone en T-Mobile) daar mee moeten concurreren en dus minder winst zullen maken dan ze gewend zijn.

Wij van GSMacties.nl hebben echter een ander standpunt dan KPN en verwelkomen de nieuwe telecomproviders juist. Meer concurrentie is altijd goed voor onder andere de prijzen. Jammer alleen dat we nog zolang moeten wachten tot we aan de slag kunnen met de nieuwe telecomproviders en de 4G technologie.