Miljoenenboete voor Nederlandse telecomproviders

De Nederlandse providers T-Mobile, Vodafone en KPN hebben miljoenenboetes opgelegd gekregen voor kartelvorming. Nee, dit gaat niet over de prijsverhoging van dit jaar, maar gaat nog over 2001.

Vrouwe JustitiaDe miljoenenboetes zijn opgelegd voor kartelvorming en KPN heeft met 7,9 miljoen euro de hoogste boete gekregen. Het College voor Beroep en Bedrijfsleven had geconcludeerd dat de bedrijven zich schuldig hadden gemaakt aan concurrentiebelemmering en marktwaakhond NMa (Nederlandse Mededingingsautoriteit) heeft besloten dat het CBB gelijk heeft. De drie providers zouden prijsoverleg gehad hebben en dat kan volgens het Europese Hof gezien worden als concurrentiebelemmering. Naast de boete van 7,9 miljoen voor KPN hebben ook T-Mobile en Vodafone boetes gekregen van elk respectievelijk 4,6 miljoen en 3,7 miljoen euro.

Dit jaar zouden er prijsafspraken geweest zijn tussen de drie providers. Er is nog niks aangetoond maar na een prijsverhoging van KPN volgden T-Mobile en Vodafone ook vrij snel met prijsverhogingen. De prijzen lagen na de verhoging weer redelijk gelijk, al is KPN momenteel wel de duurste provider. Om dit soort praktijken tegen te gaan moeten er volgend jaar twee (of zelfs drie) providers bijkomen op de mobiele markt. Dit zou de prijzen moeten verlagen en de concurrentie moeten vergroten. Vodafone is hier fel op tegen want extra providers zou ten koste gaan van de kwaliteit.