Mobiel internet: wat betalen de providers nou eigenlijk?

Dat we hier in Nederland veel betalen voor onze mobiele abonnementen was waarschijnlijk al duidelijk, maar wat betalen de providers zelf nou eigenlijk voor de data die wij verbruiken? Het antwoord is: dat weet niemand.

De vraag is duidelijk: wat betaalt een provider voor 1 gigabyte (GB) aan aan mobiel internet? Niemand die het weet. De toezichthouders weten het niet en de providers zelf willen er niks over kwijt. Midden dit jaar werden de prijzen van mobiel internet al fors verhoogt en was onbeperkt internet in de meeste gevallen verleden tijd. Providers zeggen doorgaans dat de verhoging van de prijzen komt door onder andere onderhoud en uitbreiding van de netwerken. De echte reden is echter met name dat providers de misgelopen kosten van sms’en en bellen willen compenseren. Door het mobiele internet zijn er gratis alternatieven voor bellen en sms’en opgedoken. Mensen hebben dus minder tegoed nodig en konden prima uit de voeten met een internetbundel van rond de 6 euro. Onbeperkt internet betekent dus in feite onbeperkt sms’en (Whatsapp) en bellen (Skype).

Aanvankelijk wilde KPN aparte bundels maken voor bijvoorbeeld Whatsapp, Youtube en Skype, maar dat werd tegengehouden door de overheid met de netneutraliteit toevoeging in de wet. Uiteindelijk moet er natuurlijk wel winst gemaakt worden en dus werden de abonnementen duurder gemaakt. KPN begon met het verhogen van de prijzen en werd al snel gevolgd door Vodafone en T-Mobile.

Momenteel betaal je ongeveer 10 euro per GB (afhankelijk van de provider), maar wat kost dit de providers zelf nou eigenlijk? De providers willen dit niet kwijt omdat het gevoelige informatie zou zijn waar de concurrentie mee aan de haal kan gaan. Wij denken echter dat het wat anders ligt. Als één gigabyte daadwerkelijk 10 euro moet opbrengen, dan hebben de providers een paar jaar lang flink verlies gemaakt. Zowel op sms en bellen als op internet diensten. Dat klopt sowieso niet, want de drie providers in Nederland maken flinke winst. Nu weten we ook dat je in Denemarken slechts 2,50 betaald per GB. Wij denken dat de providers hun prijzen niet vrij willen geven uit angst voor de waarheid. Wat nu als blijkt dat bijvoorbeeld Vodafone maar 1 euro (of nog minder) onkosten heeft per gigabyte?

Ook wordt er nog iets duidelijk als de prijzen van mobiel internet helemaal niet zo hoog blijken te liggen: waarom zouden de providers met z’n drieën een te hoge prijs aanhouden? Waarom niet de concurrentie het nakijken geven en kiezen voor wat minder winst maar wel met véél betere voorwaarden en véél lagere prijzen? Waarom? Prijsafspraken!