Invallen bij KPN, T-Mobile en Vodafone door NMa

De NMa (de Nederlandse Mededingingsautoriteit) heeft dinsdagochtend invallen gedaan bij telecomproviders KPN, T-Mobile en Vodafone vanwege mogelijke prijsafspraken. Volgens de NOS zijn de invallen gedaan na verklaringen van twee klokkenluiders.

NMaWe hebben het er al vaker over gehad: zijn er nou wel of niet prijsafspraken gemaakt tussen de providers? Afgelopen zomer verhoogde KPN de abonnementsprijzen. Kort daarna kondigde Vodafone ook prijsverhogingen aan en die werden kort daarop weer gevolgd door T-Mobile, die aangaf dat ook zij de prijzen zouden gaan verhogen. Toen al waren er vermoedens van prijsafspraken, maar de telecomproviders ontkenden. Nu zijn er twee anonieme klokkenluiders naar voren getreden met informatie over de vermeende afspraken. Dat naar voren treden van de klokkenluiders is ook de reden van de inval. Volgens hen zijn slechts weinigen op de hoogte van de prijsafspraken, vanwege de eerdere boete die uitgedeeld werd vanwege eerdere prijsafspraken.

Een van de twee klokkenluiders is een oud-directeur en hij zegt: “in genoemde functie heb ik prijsafspraken tussen de telecomaanbieders KPN, Vodafone en T-Mobile waargenomen. Er zijn maar weinig mensen die bekend zijn met de details van de prijsafspraken. Ik heb met diversen van hen direct samengewerkt.” De andere klokkenluider is een directielid dat momenteel nog werkzaam is bij een van de providers. Hij vertelt over de prijzen van mobiel internet voor de prepaidmarkt: “de directeuren voerden overleg over de optimale prijs voor mobiel internet. In dit overleg werden de mogelijke prijzen uitgewisseld voor mobiel internet. Enkele maanden later stelde ik vast dat de genoemde prijzen inderdaad zijn ingevoerd.” Twee behoorlijke verklaringen dus.

Overigens is het nu niet zo dat we binnenkort weten of er daadwerkelijk prijsafspraken gemaakt zijn.Op dit moment is het eerste onderzoek gestart, dat een paar dagen in beslag gaat nemen. De NMa zal dan een rapport opstellen over de zaak, waar KPN, T-Mobile en Vodafone vervolgens op kunnen reageren. Daarna wordt een besluit genomen over een eventuele straf. Dat alles zou volgens de NMa binnen twee jaar afgerond moeten zijn. Overigens verlenen de providers netjes de medewerking. Bij KPN worden vijf medewerkers verhoord en KPN stelt dat iedereen netjes mee zal werken. Ook T-Mobile werkt mee: “wij verlenen alle medewerking aan het onderzoek.” Wel heeft woordvoerder Michael Vos tegenover Tweakers.net gezegd dat ze erop vertrouwen dat de NMa concludeert dat er geen prijsafspraken gemaakt zijn door T-Mobile. Ook Vodafone heeft een statement de deur uit gedaan: “vanochtend heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) ons bezocht en informatie opgevraagd. We verlenen onze volledige medewerking aan het onderzoek.”

Alle providers werken dus netjes mee en nu rest de vraag of er inderdaad prijsafspraken gemaakt zijn. Mocht dat wel zo zijn dan moeten we niet meteen met z’n allen gaan juichen. Integendeel. Mochten er namelijk boetes uitgedeeld worden door de NMa, dan zullen die uiteindelijk gewoon weer verhaald worden op de klanten. Wij denken zelf nog steeds dat er prijsafspraken gemaakt zijn, zoals wij eerder ook al vermoedden (zie de laatste alinea van dat nieuwsbericht). De kans dat drie providers tegelijkertijd de prijzen opvoeren is vreselijk klein. We wachten dus met spanning het onderzoek af.

Bron: NOS en Tweakers.net

volgens de NMa

Tags: , , , ,