Is jouw telefoon bestand tegen de kou?

Friesland maakt zich op voor de Elfstedentocht, de NS heeft een aangepaste dienstregeling en er heeft afgelopen vrijdag meer dan 800 kilometer file gestaan, kortom: het is winter in Nederland! En dan komt automatisch de vraag hoe goed jouw toestel het doet in de winter!

MikroPCMikroPC, de Finse afdeling van PCWorld, heeft een hele reeks tests uitgevoerd met diverse toestellen om erachter te komen hoe goed ze het doen in de kou. Onder de toestellen vinden we onder andere de iPhone 4, iPhone 4S, Samsung Galaxy S2, Nokia 700, Samsung Gio en de Nokia C1-01. De tests zijn uitgevoerd in een gecontroleerde ruimte waarin de temperatuur steeds met stapjes omlaag gebracht werd. Tijdens dit trapsgewijs verlagen van de temperatuur werden twee dingen in de gaten gehouden: wanneer gaat een telefoon problemen vertonen en wanneer valt een telefoon helemaal uit.

De twee toestellen die het slechtst uit de test kwamen zijn de iPhone 4S en de Nokia N9. Bij een temperatuur van slechts -5 vertonen deze twee toestellen al problemen. Bij de iPhone 4S krijg je een simkaart error en de Nokia N9 geeft aan dat de batterij bijna op is. De Nokia N9 begeeft het overigens pas echt bij -20 maar de iPhone 4S houdt er al mee op bij -10. Na de iPhone 4S is de Nokia C6-01 de eerste die er mee op houdt, bij een temperatuur van -15. De smartphone die het het beste doet is de Samsung Galaxy S2. Pas bij een ijzingwekkende temperatuur van -35 houdt het toestel op met werken. Qua featurephones/dumbphones zijn de Nokia C1-01 en de Nokia E65 de winnaars want die stopte met werken bij -40, al vertoonden die wel “al” problemen bij een temperatuur van -15.

Telefoontjes in de kou

Klik op het plaatje voor een grotere (en goed leesbare) versie.

Hoe komt het nou eigenlijk dat onze zeer gewaardeerde telefoontjes het in veel gevallen vrij snel begeven bij temperaturen onder 0? Dat heeft meerdere redenen. Een van die redenen is het gebruik van LCD schermen. Die schermen maken gebruiken van vloeibare kristallen en hoe kouder het wordt, hoe langzamer die kristallen gaan bewegen. Het gevolg van langzaam bewegende kristallen is dat het scherm niet of slecht reageert op je vingers, en dat is natuurlijk niet handig. Een AMOLED scherm heeft geen last van die problemen omdat het geen gebruik maakt van vloeibare kristallen. Dat verklaard ook meteen waarom de Galaxy S2 het zo goed doet in de kou.

Een tweede reden is de een falende batterij. In een batterij vindt een chemische reactie plaats en het resultaat daarvan zijn elektronen. Die elektronen gaan de telefoon in en voorzien je toestel van stroom. Echter is het zo dat hoe kouder het wordt, hoe langzamer de chemische reactie is en hoe langzamer die chemische reactie, hoe minder elektronen er je telefoon in gaan. Daardoor denkt de telefoon dat je batterij bijna leeg is, ook al dat helemaal niet zo. Als de temperatuur laag genoeg is zal de spanning die je batterij afgeeft zó laag zijn dat je telefoon denkt dat er geen stroom meer uit de batterij komt, met een uitvallende telefoon als gevolg.

Bron: MikroPC


Tags: , , ,