Nokia: meer dan 1 miljoen Lumia telefoons verkocht

Het regent kwartaalcijfers op het moment en ook Nokia heeft de cijfers van het vierde kwartaal van 2011 bekend gemaakt. Goed nieuws voor Windows Phone liefhebbers: er zijn meer dan een miljoen Lumia toestellen verkocht!

new-nokia-lumia-800-uk-releaseNokia heeft in de kwartaalcijfers bekend gemaakt dat het 1 miljoen Lumia’s verkocht heeft in kwartaal vier (Q4) van 2011 en zegt daarmee te voldoen aan de verwachtingen. Verder zijn er 19,6 miljoen smartphones verkocht in Q4 2011 tegenover 28,6 miljoen in dezelfde periode van het jaar daarvoor. De ‘dumbphone‘ markt is bij Nokia vele malen groter en dat is ook te zien aan de cijfers: ze hebben er 93,9 miljoen verkocht in Q4 2011. Die markt is wat minder gekrompen want in Q4 2010 werden er 95 miljoen mobieltjes verkocht. In totaal zijn er 417,1 miljoen Nokia mobieltjes verkocht in 2011. 77,3 miljoen daarvan zijn verkochte smartphones en 339,8 miljoen daarvan zijn de traditionele mobieltjes. In totaal is er door Nokia in 2011 een omzet behaald van 38,6 miljard euro, flink minder dan de 42,4 miljard in 2010.

Wat betekenen al die cijfers nou precies? Qua smartphones is Nokia nog niet erg goed bezig. Een miljoen Nokia Lumia’s is natuurlijk een mooie prestatie, maar afgezet tegen 19,6 miljoen smartphones in totaal valt het in onze ogen wat tegen. Daarnaast is slechts 1 op de 5 verkochte mobiele telefoons een smartphone en dat is (zeker in deze tijd van smartphones) niet erg veel. Kanttekeningen hierbij zijn dat de Lumia reeks nog niet lang op de markt is en het de eerste Nokia’s zijn met Windows Phone. Daarnaast is Nokia wereldwijd goed vertegenwoordigd, maar zijn smartphones nog lang niet overal in opkomst. Daarentegen is het totale aantal verkochte smartphones van Nokia gedaald, en dat is natuurlijk nooit een goed teken. Ook de omzet is flink gedaald met bijna 4 miljard euro. Stephen Elop, CEO bij Nokia heeft het volgende te zeggen over de jaarcijfers:

We zijn tevreden met de performance van onze mobiele-telefoon markt, welke geprofiteerd heeft in kwartaal vier van een flinke groei in onze dual SIM markt, welke met name erg sterk is in India, het Midden-Oosten, Afrika en Oost-Azië. In oktober hebben we de Asha 200, 201, 300 en 303 geïntroduceerd, welke nieuwe mobiele toestellen naar 76 markten wereldwijd bracht. We bouwen op deze fundering met nieuwe onderzoek-investeringen terwijl we verder gaan met onze reis om de volgende miljard te verbinden met het internet.

Ook in oktober, slechts zes maanden na het ondertekenen van een overeenkomst met Microsoft, hebben we onze eerste twee Windows Phone toestellen – de Nokia Lumia 800 en de Nokia Lumia 710 – geïntroduceerd. We hebben deze nieuwe toestellen vooruit op schema op de markt gebracht, waarmee we laten zien dat we de snelheid van Nokia veranderen.”

Stephen Elop is dus erg tevreden met de gang van zaken en vermeld duidelijk dat Nokia verandert. Nieuwe systemen, nieuwe toestellen en een minder log en langzaam bedrijf. Voor de complete toelichting van Elop wat betreft de jaarcijfers en de visie voor de toekomst kun je terecht bij de bron. Wij zijn in ieder geval benieuwd wat 2012 gaat brengen voor de Finse gigant.

Bron: Nokia.com


Tags: , , , , ,