Vodafone directeur vindt prijsverhogingen slecht onderbouwd

Vodafone directeur Jens Schulte-Bockum heeft in een interview met Het Financieele Dagblad een zegje gedaan over de prijsverhoging van de afgelopen jaren. Vooral KPN krijgt er flink van langs.

De prijsverhogingen hebben we allemaal wel meegemaakt en velen zullen het er mee eens zijn dat de beredenering vaak behoorlijk beroerd was. Schulte-Bockum, directeur van Vodafone, vindt dat ook en heeft in een interview met Het Financieele dagblad zijn mening gegeven over een aantal zaken. Ten eerste ontkent hij dat de prijsverhogingen het gevolg zijn van prijsafspraken. Hij zegt: “De argeloze buitenstaander die de tarieven collectief ziet stijgen, constateert al snel een gecoördineerde actie. De waarheid is dat wij allemaal tegen het probleem van krimp aanliepen en gelijktijdig actie ondernamen. Dat is prima verklaarbaar.” Prijsverhogingen als gevolg van krimp dus. Dan nog vinden wij het raar dat de prijsverhogingen bij alle drie de providers nagenoeg gelijktijdig ingevoerd werden. Maar we gaan verder, want ook KPN krijgt er flink van langs door Schulte-Bockum.

Vorig jaar meldde KPN dat ze wel wat zagen in speciale abonnementen voor het gebruik van onder andere WhatsApp en Skype. Uiteindelijk is dat plan niet doorgegaan omdat de Tweede Kamer de netneutraliteit in de Telecomwet had ingevoerd als reactie op KPN’s plannen. Volgens de Vodafone directeur was dat een ‘stompzinnige actie’. Volgens hem lagen de prioriteiten van KPN bij de aandeelhouders, niet bij de klanten. Kort na de toevoeging van de netneutraliteit in de Telecomwet gingen de prijzen omhoog. Volgens KPN was dat ook de reden van de prijsverhoging.

Ook zei Schulte-Bockum iets dat hij eerder al gezegd heeft, namelijk dat de prijzen zijn gestegen vanwege investeringen in het netwerk. “We voeren onze investeringen op, maar groeien niet mee in de winst. De marges zijn de laatste jaren te veel afgegleden. Er komt een moment dat we het serviceniveau dat klanten gewend zijn niet meer kunnen garanderen.”

Dat de inkomsten zijn gezakt kunnen wij ons meer dan goed voorstellen. Een goudmijn van telecomproviders van de afgelopen jaren, het welbekende SMS, is door veel mensen afgeschreven vanwege de komst van programma’s als Whatsapp en BB Messenger. Ook zijn er steeds meer mensen die internet op hun mobiele apparaat gebruiken, waardoor de netwerken verbeterd moeten worden. De snelheid van het internet moet omhoog, de capaciteit moet vergroot worden, de reikwijdte moet vergroot worden en ga zo maar door. Die twee samen maken dat de inkomsten teruglopen terwijl investeringen omhoog gaan. Dan houden wij ons hart vast wanneer de providers moeten gaan investeren in een LTE (4G) netwerk, want dat betekent nóg meer investeringen en die hakken er nu (schijnbaar) al flink in. Overigens is dit de laatste maand voor Schulte-Bockum bij Vodafone Nederland. Hij vertrekt namelijk naar de Duitse tak van de (van oorsprong) Britse provider.

We sluiten af met een quote van Schulte-Bockum, die volgens ons de spijker op de kop slaat: “Je moet veranderingen gewoon slikken, verwelkomen en er weer proberen bovenop te komen.”

Bron: Het Financieele Dagblad


Tags: , ,