Android 4.1 Jelly Bean geïntroduceerd

Google heeft gisteren op haar eigen I/O conferentie de nieuwste versie van Android gepresenteerd. Android 4.1 Jelly Bean brengt betere prestaties, een meer vloeiende ervaring en aangepaste notificaties naar smartphones en tablets.

Google heeft op haar eigen evenement gisteren Android 4.1 Jelly Bean aangekondigd. Deze nieuwe versie van Android brengt een aantal mooie aanpassingen met zich mee. Zo zal het hele systeem lopen op 60fps (60 beeldjes per seconde) wat op zichzelf al voor een meer vloeiende ervaring moet zorgen, maar daarnaast is er ook een systeem ingebouwd dat voorspeld waar de gebruiker zijn/haar vinger op het scherm zal plaatsen. Zo wordt vertraging tussen de beweging van de vinger en de input in het OS verkleind. Ook is er triple buffering voor games aanwezig in Jelly Bean. We zullen niet in technische details treden maar ook dit zal voor een meer vloeiende ervaring zorgen.

httpv://www.youtube.com/watch?v=W1chjTybdhg

Siri heeft een ware golf aan spraakbesturing-snufjes aangewakkerd en ook Google doet hier aan mee. Zo kun je nu in de zoekfunctie dingen opzoeken met je stem waarna Android hierop zal antwoorden. Deze geruchten zijn er al langer en met Android 4.1 lijken ze waarheid te worden. Ook zal deze functie naast online ook offline beschikbaar zijn.

Notificaties zijn ook op de schop gegaan in Android 4.1, waardoor er onder andere meer informatie getoond kan worden. Nu heb je een aantal notificaties onder elkaar (denk aan Facebook, Twitter, Whatsapp, updates, etc.) en die zul je in de nieuwe Android versie uit kunnen klappen. Als je een notificatie uitklapt krijg je meer informatie te zien zoals extra tekst en foto’s. Ook krijg je vanuit de notificaties de mogelijkheid om acties uit te voeren zonder naar de app te gaan. Bovendien is het mogelijk om zelf in te stellen hoe jij je notificaties wil zien. Mooie aanpassingen dus.

Jelly Bean notificatiesJelly Bean browserJelly Bean homescreen en lockscreen

Nog een aantal andere verbeteringen zijn extra talen en meer toetsenbordlayouts (qwerty is een toetsenbordlayout bijvoorbeeld). Ook is de browser van Android verbeterd en worden widgets op je homescreens automatisch geschaald, wat het plaatsen van een widget makkelijker moet maken.

httpv://www.youtube.com/watch?v=YmQKloxj4L4

In juli komt Android 4.1 Jelly Bean naar de Galaxy Nexus en Motorola Xoom. Daarna zal Google de broncode vrijgeven en kunnen hobbyisten aan de slag om de nieuwste Android versie over te zetten naar andere smartphones en tablets. De SDK voor ontwikkelaars is nu wel al beschikbaar (deze is nodig voor bijvoorbeeld apps). Voor fabrikanten is er een aparte ‘platform development kit’ die software-updates moet versnellen. Enkele fabrikanten zouden deze pdk al hebben. Dit is iets dat wij toejuichen want voorheen is het altijd een gedoe geweest met het updaten van Android. Zo duurt het vaak vele maanden voordat er een update beschikbaar komt en vaak ontvangt een toestel een jaar lang zelfs helemaal geen update. Hopelijk verhelpt deze nieuwe pdk dat.

Jelly Bean talenJelly Bean snelkoppelingen


Tags: , , ,