iOS 6 aangekondigd: wat heeft Apple gewijzigd?

Het zat er al even aan te komen maar nu is iOS 6 eindelijk officieel aangekondigd. De nieuwe versie brengt wat veranderingen met zich mee en zal in de herfst verschijnen voor de iPhone, iPad en iPod Touch.

iOS6-logoiOS 6 is de nieuwste versie van Apple’s mobiele besturingssysteem en is de grote update voor het huidige iOS 5. Deze nieuwe versie krijgt onder andere een Facebook-integratie. Zo kunnen apps in de App Store geliked worden en je kunt zien wie van je contacten apps geliked heeft. Ook in de kalender is de integratie terug te vinden in de vorm van Facebook-evenementen die getoond worden. Dat laatste zit al langer in Android en Windows Phone en kan erg handig zijn als je alle gebeurtenissen in een handig overzicht wilt hebben op een centraal punt in je telefoon.

Een van de ‘grote’ veranderingen is dat Apple Google Maps heeft laten vallen. In plaats daarvan kun je nu gebruikmaken van de eigen kaarten van Apple, compleet met 3D-modus en een ‘bird’s eye view’. Dat laatste betekent dat je schuin van boven op een stad kijkt en zo beter in kan schatten waar alles precies ligt. Dit kan erg handig zijn om te oriënteren. Ook Siri zit nu geïntegreerd in de Kaarten-app, file-informatie is er terug te vinden en je kunt gebruikmaken van turn-by-turn navigatie zoals je dat terugvindt bij onder andere TomTom.

In iOS 6 is het ook mogelijk om Photo Streams te delen, waarna vrienden kunnen reageren op foto’s en je kunt voor het eerst Facetime gebruiken over 3G, iets wat voorheen niet mogelijk was. Ook kun je nu via Facetime bellen naar een iPad of Mac door het telefoonnummer aan een Apple ID te koppelen. De integratie tussen verschillende Apple producten is dus weer een beetje beter geworden. Een paar andere handige features vinden we terug in Safari, en wel in de vorm van synchronisatie en een verandering in de interface. Zo worden je tabbladen automatisch gesynchroniseerd via iCloud en de zoekbalk vind je voortaan terug in de adresbalk. In iOS 6 is het daarnaast ook mogelijk om websites zowel in fullscreen als in landscape-modus te bekijken.

Een zeer welkome optie in iOS 6 is de Niet Storen knop. Als iemand belt, en je wilt niet gestoord worden, dan kun je op die knop drukken. Je hangt de telefoon dan in principe op, maar stuurt ook een berichtje naar degene die gebeld heeft met daarin uitleg. Die uitleg kun je zelf instellen. Ook Siri is aangepast in iOS 6 en nu kan de virtuele assistent(e) net wat meer. Zo kan Siri nu apps opstarten, er komt ondersteuning voor meer talen (helaas geen Nederlands) en Siri zal in iOS 6 ook werken op de nieuwe iPad!

iOS6-FacebookApple-Kaarten-AppiOS6-Safari-iCloud

iOS6-NietStoren-2iOS6-AppStore

Behoorlijk wat aanpassingen dus. Op het eerste gezicht is er niet veel te zien van de aanpassingen en iOS 6 heeft nog altijd de bekende ‘look and feel’ die we gewend zijn van iOS. De nieuwste versie van Apple’s mobiele besturingssysteem moet in de herfst uitkomen, mogelijk samen met de iPhone 5. De eerste iPad wordt vanaf iOS 6 helaas niet meer ondersteund, maar de iPhone 3GS nog wel.


Tags: , ,