Windows Phone 8 aangekondigd

Gisteren heeft Microsoft Windows Phone 8 officieel aangekondigd op een eigen evenement. Deze nieuwe versie van Windows Phone biedt onder andere ondersteuning voor meer hardware en resoluties.

Windows Phone 8Gisteren vond de Windows Phone Summit 2012 van Microsoft plaats. Het evenement, dat helemaal in het teken van Windows Phone staat, is gebruikt om Windows Phone 8 officieel aan te kondigen. Veel details over nieuwe functies zijn er helaas niet losgelaten, maar Microsoft heeft wel het nieuwe startscherm van de Windows Phone laten zien en ook de hardware-eisen zijn bekendgemaakt. Naast al het Windows Phone 8 geweld is ook Windows Phone 7.8 aangekondigd, voor de huidige Windows Phone toestellen.

Windows Phone 8

Op het eerste gezicht lijkt Windows Phone 8 veel op Windows Phone 7: de live tiles, de kleuren en de georganiseerde chaos op je scherm. Die live tiles zijn echter aangepakt en kunnen nu meer aangepast worden. Zo kunnen er meer tiles op een scherm geplaatst worden en kun je zelf kiezen hoe groot of klein een live tile moet zijn. Personalisatie wordt met Windows Phone 8 dus naar een hoger niveau getild ten opzichte van Windows Phone 7. Een erg mooie aanpassing die veel mensen erg zullen waarderen.

Windows Phone 8 startschermenWindows Phone 8 is een smartphone besturingssysteem in hart en nieren, maar de basis van het besturingssysteem (de zogenaamde kernel) is hetzelfde als die van Windows 8. We zullen je het technische geneuzel besparen, maar het betekent dat apps naadloos werken op zowel Windows 8 als Windows Phone 8. Dus stel je maakt een app voor een van de twee systemen, dan werkt het ook op het andere systeem. Ook andere delen van het systeem zijn gelijk in Windows Phone 8 en Windows 8, zoals het bestandssysteem en de multimedia-engine (de basis van multimedia-toepassingen).

Een ander voordeel van dezelfde basis die door zowel Windows Phone 8 als Windows 8 gebruikt wordt is de bredere hardware ondersteuning. Windows Phone 7 ondersteunde alleen de resolutie 800×480 maar in Windows Phone 8 is die ondersteuning uitgebreid naar 1280×720 en 1280×768. Ook zijn in Windows Phone 8 multi-core processors ondersteund. Momenteel is bekend dat Windows 8 telefoons de Qualcomm Snapdragon S4 Plus chipset gaat gebruiken. Dit is een dual-core processor die ook terug te vinden is in de HTC One S. Of het een slimme keuze is moet nog blijken want momenteel kampt Qualcomm met een tekort aan deze processors.

Om te browsen kun je op Windows Phone 8 gebruik maken van Internet Explorer 10 en ook deze is in de basis hetzelfde als zijn grotere desktop broertje. Qua navigatie zal Nokia de kaarttechnologie verzorgen. Deze navigatie-app werkt zowel on- als offline en zal standaard in het OS zitten. Ook beschikt Windows Phone 8 over een ingebouwd betaalsysteem waarmee je door middel van NFC met je telefoon kunt betalen. In Nederland is NFC echter nog een redelijk onbekend fenomeen en het is dan ook niet bekend of de technologie zijn weg vindt naar ons landje.

httpv://www.youtube.com/watch?v=18sDaE7gVas

Windows Phone 7.8

Windows Phone 7.8Dan is er nog Windows Phone 7.8, wat een update wordt voor de huidige Windows Phone 7.5 toestellen. Er waren al geruchten dat Windows Phone 8 niet als update voor huidige Windows Phone telefoons aangeboden zou worden en die geruchten zijn nu werkelijkheid geworden. Gelukkig laat Microsoft haar gebruikers niet helemaal in de steek en worden er een aantal functies gewoon overgezet. De reden dat Windows Phone 8 niet als update uitkomt is overigens ook bekend. De basis is namelijk behoorlijk anders en dat zou problemen geven op de huidige telefoons die andere hardware gebruiken. Veel is er overigens nog niet bekend over Windows Phone 7.8, behalve dat het nieuwe startscherm erin zal zitten.

In de herfst komt Windows Phone 8 wereldwijd uit en de merken HTC, Samsung, Huawei en Nokia hebben al gezegd dat ze met Windows Phone 8 telefoons op de markt zullen komen. Microsoft zal in de tussentijd nieuwe functies aankondigen en in de zomer komt de SDK (het ontwikkelpakket van het systeem) uit voor ontwikkelaars. Wij vinden Windows Phone 8 er erg netjes uit zien en de functies die tot nu toe bekend zijn klinken ook goed. De eerste reacties zijn ook voornamelijk positief dus het is hopen voor Microsoft dat Windows Phone 8 meer succes behaald dan Windows Phone 7.


Tags: , , , ,