Wat is nou de échte snelheid van mobiel internet?

De snelheid van mobiel internet wordt hoger naarmate je een grotere bundel neemt. 2Mbps, 3,6Mbps, 7,2Mbps en zelfs 14,4Mbps zijn veel geziene snelheden. Deze snelheden worden echter vrijwel nooit gehaald. Welke snelheden worden wel gehaald en wat bepaalt deze snelheden?

Theoretische en praktische snelheden verschillen enorm

Vodafone gaat vanaf vandaag de praktische snelheden melden naast de theoretische snelheden. De reden is heel simpel: de theoretische snelheid wordt nauwelijks gehaald, wat bij veel consumenten in het verkeerde gat is geschoten. Dat de beloofde snelheden vaak niet gehaald worden is geen nieuws, maar de praktische snelheden zijn flink wat lager dan wij persoonlijk hadden gedacht. Zie hieronder de grafiek die Vodafone vrijgegeven heeft:

Beloofde maximale
snelheid
Praktische
snelheid
1,8 Mbps 0,5 – 1,5
3,6 Mbps 1 – 2
7,2 Mbps 1,5 – 3
14,4 Mbps 2 – 4
28,8 Mbps 2,5 – 5
Infographic Vodafone snelheden

Klik voor groter formaat

Zoals je in de subtitel van het plaatje kunt lezen is de meting gedaan vanuit rijdende voertuigen, maar interessanter is de gigantische afwijking tussen het theoretische maximum en de praktische snelheden. Met een beloofde 7,2Mbps verbinding haal je bijvoorbeeld slechts 1,5 tot 3Mbps en bij een 14,4Mbps verbinding is de praktische snelheid zelfs maar 2 tot 4Mbps. De maximum praktische snelheid is 5Mbps (op een 28,8Mbps verbinding) dus vragen wij ons af waarom die snelheid niet benut wordt om tragere theoretische verbindingen de snelheid te laten halen die beloofd wordt, zodat je met een 3,6Mbps verbinding daadwerkelijk die snelheid haalt. Daarom hebben wij contact opgenomen met Vodafone om wat meer uitleg te krijgen.

Vodafone geeft extra uitleg over verschil in snelheid

Joost Galema van Vodafone heeft ons wat extra uitleg gegeven over theoretische en praktische snelheden. Je abonnement staat ingesteld op een bepaalde theoretische maximale snelheid, maar er zijn een hele hoop factoren van invloed op die snelheid. De vaste factoren zijn de mogelijkheden van het netwerk, je toestel en je abonnement. Die kunnen een bepaalde snelheid simpelweg wel of niet aan. Dan zijn er ook nog variabele snelheden zoals hoeveel mensen er gebruikmaken van het netwerk via een bepaalde mast, of je in beweging bent of stilstaat, of je binnen of buiten bent en wat het weertype is. De mast waar jij verbinding mee maakt ‘ziet’ dus dat jij een 3,6Mbps abonnement hebt, maar daar wordt nog een hoop snelheid van afgesnoept door al die variabelen. Vandaar ook dat Vodafone getest heeft vanuit rijdende auto’s om zo een niet-optimale situatie te creëren.

KPN en T-Mobile hebben nog geen praktische snelheden vrijgegeven

Vodafone zal in de toekomst met een app komen waarbij klanten zelf hun internetsnelheid kunnen doorgeven. Providers KPN en T-Mobile hebben nog geen cijfers vrijgegeven over hun praktische snelheden.

Bron: Vodafone


Tags: , , ,