Geen Gmail-synchronisatie meer op Windows Phone

Vanaf volgende maand zal het voor Windows Phone-gebruikers niet meer mogelijk zijn contacten en kalenders van Gmail te synchroniseren. Deze verandering komt doordat Google stopt met ondersteuning van het ActiveSync-protocol.

Eind januari geen kalenders en contactpersonen meer synchroniseren

Gmail Windows PhoneWindows Phone maakt voor synchronisatie van contactpersonen en kalenders gebruik van het ActiveSync-protocol. Daarmee kun je onder andere gemakkelijk Gmail synchroniseren, maar dat gaat volgende maand veranderen. Google gaat namelijk stoppen met de ondersteuning van ActiveSync waardoor synchronisatie van contactpersonen en kalenders in Windows Phone niet meer mogelijk is. Voor bestaande gesynchroniseerde accounts zou synchronisatie overigens wel nog blijven bestaan.

CalDAV, cardDAV en ActiveSync

Google ondersteunt vanaf eind januari alleen nog maar caldav voor kalender-synchronisatie en carddav voor contacten. Windows Phone ondersteunt deze protocollen niet. E-mail blijft nog wel gesynchroniseerd worden omdat het imap protocol dat daarvoor gebruikt wordt wel gewoon ondersteund wordt door Windows Phone. Op iOS is het wel mogelijk contacten en kalenders te synchroniseren omdat Apple’s systeem calDAV en cardDAV wel ondersteunt. Maar als het een protocol is, dan is het met een update van Windows Phone misschien wel te verhelpen in de toekomst. Voor nu biedt Microsoft de optie om eenvoudig van Gmail te migreren naar Outlook.com. Niet de ideale oplossing, dus het is wachten op een statement van Microsoft wat betreft een update over ondersteuning.

Niet het eerste incident tussen Microsoft en Google

Het lijkt een normaal besluit van Google om ActiveSync-ondersteuning te stoppen, maar het is niet het eerste incident waar Microsoft allesbehalve blij mee is. Zo wil Google niet meewerken aan een volwaardige Youtube-app en ook op Windows 8 wil Google bepaalde apps niet leveren. Naast het feit dat dit voor de consument nadelig is zegt Microsoft dat het in strijd is met de antitrustwetgeving. Volgens Microsoft belemmert Google op deze manier de concurrentie.

Bron: The Verge


Tags: , , , , ,