Wat te doen als je telefoon veel data verbruikt?

Het komt wel eens voor dat je telefoon data verbruikt zonder dat je het in de gaten hebt. Hierdoor kan het voorkomen dat je véél meer data verbruikt dan je denkt en dat kan erg nadelige gevolgen hebben in sommige gevallen.

Help, mijn telefoon verbruikt teveel data!

Apps DataStel, je gebruikt je telefoon gewoon normaal. Dat betekent dat je af en toe je mail of Facebook bekijkt, wat websites bezoekt, wat via Instagram of Whatsapp verstuurd en ga zo maar door. Grote kans dat je gebruikmaakt van wifi waar dat mogelijk is (thuis, op het werk, bij vrienden, etc.). Als je voldoet aan die omschrijving zul je de grens van 500MB vrijwel nooit overschrijden. Het kan echter ook zo zijn dat je telefoon wél enorm veel data verbruikt, ondanks dat je eigenlijk niets geks doet met je telefoon. Dat kan als resultaat hebben dat je nog voor het einde van de maand door je bundel heen bent en niet meer kunt internetten of erger nog, moet bijbetalen.

De reden van teveel data-verbruik

Als je zelf niks geks doet met je telefoon is het natuurlijk raar als je opeens heel veel data verbruikt. Zoals we net al aangaven kom je bij normaal gebruik bij lange na niet boven de 500MB uit. Gebeurt dat toch? Dan kan het zijn dat een app onnodig constant informatie ophaalt en/of verstuurd wat ervoor kan zorgen dat het verbruik in rap tempo oploopt met vervelende gevolgen als resultaat. Die app kan er eentje zijn die je altijd al gebruikt hebt, maar die nu door een update of iets dergelijks een fout bevat. Het kan ook zijn dat er malware op je telefoon staat, maar die kans is (als je niks geks doet met je telefoon) vrij klein.

Hoe de boosdoener op te sporen

Android: voor Android zijn er meerdere apps die het dataverbruik monitoren en je inzicht geven in welke apps hoeveel data verbruiken. Ook kun je vaak instellen wat je datalimiet is en zie je een voorspelling van hoeveel data je voor het einde van de maand hebt verbruikt. Enorm handig dus, zelfs als je niet over je limiet gaat zonder dat je weet waarom. Een van de beste apps om dataverbruik bij te houden en in de hand te houden is My Data Manager. Deze app wordt geprezen door onder meer CNET en ZDNet (grote technologie-websites), is erg handig in gebruik en bied je een duidelijk en compleet overzicht van je verbruik. Je ziet welke apps veel data verbruiken, je ziet het totale verbruik, het verwachte verbruik en je kunt een limiet instellen.

Google Play Store: My Data Manager

iOS: op iOS is het niet mogelijk om middels een app te kijken wat het verbruik is per app. Het kan wel, maar alleen als je een jailbreak op je iPhone hebt toegepast. De meeste mensen hebben dat niet dus dan wordt het wat lastiger. Je kunt de app Data Usage Monitor gratis downloaden in de App Store om een overzicht te zien van je totale verbruik evenals het verwachte verbruik. Om een hoog verbruik tegen te gaan is het allereerst verstandig om je wifi altijd aan te hebben staan. Op die manier hoef je geen gebruik te maken van het mobiele netwerk wanneer je ergens op wifi in kan loggen. Zoals gezegd kun je niet per app kijken wat het verbruik is, maar dat is ook niet perse nodig. Apple heeft namelijk een beveiliging ingebouwd die ervoor zorgt dat een app die in de achtergrond draait na 10 minuten niet meer kan downloaden. Het kan wel nog zijn dat je constant informatie voor navigatie binnenhaalt, of dat je enorm veel muziek streamt, maar in die gevallen heb je dat zelf waarschijnlijk ook wel door.

Apple App Store: Data Usage Monitor

Windows Phone: Windows Phone is nog altijd relatief nieuw en wij kunnen zo geen app vinden die je vertelt hoeveel data je verbruikt hebt. Op Windows Phone is er wel de mogelijkheid Data Sense te gebruiken, maar dat moet ondersteund worden door je provider en op het moment biedt geen enkele provider in Nederland die ondersteuning. Die optie valt dus al direct weg. Gelukkig zijn er wel andere manieren om je verbruik in te dammen.
1
– Verwijder Live Tiles of verander de instellingen. Sommige Live Tiles moeten informatie binnenhalen om up-to-date te blijven en dat gebeurt via het internet. Nu zullen Live Tiles niet heel veel verbruiken maar als je het zekere voor het onzekere wilt nemen kun je ongebruikte Live Tiles verwijderen en voor de overige Tiles instellen dat er meer tijd tussen updates moet zitten (elke 4 uur in plaats van elke 30 minuten bijvoorbeeld).
2
– Maak in je e-mail app geeb gebruik van de optie om berichten binnen te halen zodra je ze binnenkrijgt. Hierdoor moet je handmatig je mail checken, maar als je dagelijks veel binnenkrijgt kan het stiekem meer data verbruiken dan je verwacht.
3
– Schakel de optie uit om foto’s automatisch te uploaden naar SkyDrive. Enorm handige optie natuurlijk, tenzij dit vaak via het mobiele internet loopt want dan loopt je verbruik snel op. Meer tips kun je lezen op Pocketnow.

En wat nu?

Als het goed is kom je erachter welke app teveel data verbruik of zorg je ervoor dat je over het algemeen minder gaat gebruiken. Als je daarna nog steeds teveel data verbruikt is het misschien verstandig om een iets duurdere bundel te nemen, met bijvoorbeeld 500MB in plaats van 200MB, of 1000MB in plaats van 500MB. Hopelijk heeft dit artikeltje je een beetje wegwijs gemaakt in de lastige wereld van dataverbruik en kun je weer met een gerust hart op pad!


Tags: , , , , ,