Nokia plaatst foto online van een telefoon met toetsenbord

Smartphones met een fysiek toetsenbord zijn moeilijk te vinden. Recentelijk zijn er geen noemenswaardige modellen uitgekomen met een toetsenbordje aan boord maar Nokia gaat daar mogelijk verandering in brengen.

Nokia plaatst foto online van onbekende telefoon met fysiek toetsenbord

Wat is er toch gebeurd met het fysieke toetsenbord? Tot een aantal jaar geleden kwamen er op jaarbasis toch wel enkele smartphones uit met een fysiek toetsenbord maar dat is totaal veranderd. Zelfs BlackBerry heeft qua nieuwe line-up alleen nog maar de BlackBerry Z10 uitgebracht en die heeft géén fysiek toetsenbord, dat terwijl BlackBerry toch wel bekend staat om de toetsenbordjes. Natuurlijk zijn smartphone-schermen groter geworden en kun je daar tegenwoordig fijner op typen, maar er is nog altijd een groep mensen die zweert bij een toetsenbordje. Het typt sneller, fijner en je maakt minder snel fouten. Nokia gaat die groep mogelijk heel blij maken want er is een foto online gezet waarop een deel van een toetsenbord te zien is. De foto is afkomstig van Nokia zelf dus hij is sowieso echt. De vraag is alleen: gaat het hier om een Lumia? Of niet?

Nokia toetsenbordWaarom de onbekende telefoon een Asha is

Nokia heeft naast de Lumia-serie uiteraard ook nog de Asha-serie. Die serie richt zich voornamelijk op opkomende markten en op het budget-segment. Het zijn goedkope telefoons met smartphone-mogelijkheden die je voor relatief weinig geld op de kop kunt tikken. Het kan dus zomaar zijn dat Nokia met een Asha komt die de vormgeving heeft van een Lumia. Daar komt ook nog eens bij dat het toestel woensdag aangekondigd gaat worden door Neil Broadley, een topman van Nokia Asha teaserNokia die zich vooral bezig houdt met de Asha-serie. Ook komt het stukje toetsenbord uit de teaser-foto overeen met het toetsenbord van de Nokia Asha 302, wat de mogelijkheid aansterkt dat het hier om een nieuwe Asha gaat.

Waarom de onbekende telefoon een Lumia is

Het nieuwe toestel kan echter ook een Lumia zijn met een fysiek toetsenbord. De stijl van het toestel doet erg denken aan de Lumia 620 vanwege de afgeronde randen dus misschien dat Nokia met een aangepaste versie daarvan op de markt komt? Daar komt bij dat Windows Phone 8 het gebruik van een fysiek uitklapbaar toetsenbord gewoon ondersteunt. Hier een stukje uit de SDK van Windows Phone 8:

A related property, IsKeyboardDeployed, can be used to determine whether the physical hardware keyboard on the device is deployed.”

Die zin zegt in feite dat een bepaalde code (IsKeyboardDeployed) gebruikt kan worden om te bepalen over een fysiek toetsenbord uitgeklapt is of niet. Een fysiek toetsenbord wordt dus ondersteund waardoor er de mogelijkheid bestaat dat Nokia met een Lumia met een fysiek toetsenbord. Voor nu gaan wij echter uit van een nieuwe Asha-telefoon.

Bron: Nokia & Windows Phone SDK


Tags: , , ,