Nokia binnenkort in Chinese handen?

Het in China gevestigde Huawei zou plannen hebben om Nokia over te nemen. De reden voor de overname is niet helemaal duidelijk, maar Huawei zou daarmee een van de grootste spelers op de smartphonemarkt kunnen worden.

Huawei geïnteresseerd in overname Nokia

Huawei en Nokia

Het logo van Nokia over een paar jaar?

Nokia is momenteel nog een van de weinig (grote) smartphonefabrikanten van Europa. Hun smartphone worden inmiddels wel gemaakt gemaakt in China, maar het hoofdkantoor is nog altijd gevestigd in Finland, het thuisland van Nokia. Huawei, een belangrijke speler in China, zou interesse hebben in een overname van Nokia. Richard Yu, de baas van de consumentenafdeling van Huawei, heeft dat gezegd. Met de overname zou een van de oudste smartphonefabrikanten van Europa in Chinese handen vallen. Voor nu is echter onduidelijk of er ook daadwerkelijk gesprekken gaande zijn tussen Huawei en Nokia.

Huawei heeft overigens een onderzoekscentrum in Finland en in totaal werken er in Europa zo’n 14.000 mensen voor de Chinese gigant.

Huawei vindt Windows Phone ‘zwak’

Huawei heeft aangegeven dat het Windows Phone een ‘zwak’ mobiel platform vindt. Het marktaandeel van het mobiele besturingssysteem is nog altijd erg klein en fabrikanten moeten licentiekosten betalen aan Microsoft, iets dat bij Android niet hoeft. Huawei maakt dan ook vooral Android-smartphones, al hebben ze ook Windows Pone-smartphones in het assortiment.

Richard Yu heeft aangegeven dat hij verwacht dat er in de markt voor mobiele telefoons uiteindelijk drie of vier grote fabrikanten over zullen blijven. Momenteel zijn twee van die fabrikanten Samsung en Apple. Bedrijven als Sony, HTC, Nokia, LG, Huawei en BlackBerry strijden om de derde plek.

Vergelijk prijzen en specificaties van diverse Huawei-smartphones!

Bron: Financial Times


Tags: , , , , ,