Gebruiker verandert Nokia Lumia 1020 in macro camera

Gebruiker AccentAE86 is op het forum van WPCentral een topic gestart over macrofotografie met de Nokia Lumia 1020. Standaard gaat dat met de Lumia 1020 niet, maar met wat filters en plakband kun je een heel eind komen!

Macrofotografie met een Lumia 1020

Macrofotografie is het vastleggen van kleine objecten op de gevoelige plaat. Hiervoor gebruik je doorgaans speciale lenzen om erg dichtbij het object te komen zodat deze levensgroot op de foto verschijnt. Vaak wordt macrofotografie gebruikt bij het fotograferen van onder andere insecten. Op het forum van WPCentral is de gebruiker AccentAE86 aan de slag gegaan met zijn Lumia 1020 in combinatie met een goedkope macrofilter.

Lumia 1020 macro

De werkwijze is eigenlijk heel simpel: je zoekt een goedkope macrofilter op Ebay, Marktplaats of ergens anders en bevestigt deze op je Lumia 1020. Door de filter verandert de camera in een macro camera en kunt je véél dichter bij het te fotograferen object komen.

Lumia 1020 macro wants

Lumia 1020 macro ladybug

Lumia 1020 macro blaadje

Macrofotografie op de Lumia 1020 brengt wat problemen met zich mee

AccentAE86 liep wel tegen wat problemen aan. Het grootste probleem is de scherptediepte. Deze is erg groot waardoor het vlak dat scherp is erg klein is. Hierdoor vereist het nogal wat geduld om een foto precies te krijgen zoals je wilt. Ook vermindert de macrofilter de scherpte van de foto waardoor kleine details verloren kunnen gaan. AccentAE86 geeft ook aan dat hij de foto’s na het maken door Lightroom (een fotobewerkingsprogramma) heeft gehaald om de kleuren, belichting en details wat op te krikken en te verbeteren.

Meer foto’s van AccentAE86 en de discussie omtrent macrofotografie met de Lumia 1020 kun je vinden op het forum van WPCentral.

Macrofotografie ook mogelijk op andere telefoons

Natuurlijk is macrofotografie niet alleen mogelijk op de Nokia Lumia 1020. Zolang je telefoon een camera heeft kun je hem omtoveren in een macrocamera. De bekendste techniek is het gebruiken van een lensje uit een DVD-speler. Dit is echter een enorm klein lensje en het goed bevestigen op een telefoon kan nogal een karwei zijn. Daar komt nog eens bij dat de scherptediepte met een DVD-speler-lens nóg groter is dan met een macrofilter.

Zelf heb ik (de schrijver van dit artikel) ook wel eens met de mogelijkheden van macrofotografie gespeeld op een telefoon in combinatie met een lensje uit een oude DVD-speler. Dat lensje is relatief eenvoudig op een telefoon te bevestigen met een stukje schilderstape met daarin een gaatje dat net iets kleiner is dan de lens zelf. Hierdoor kun je de lens prima vastzetten op een telefoon. Het resultaat kan per telefoon verschillen vanwege verschillende cameraspecificaties maar je kunt er best gave foto’s mee maken! De bovenste foto is gemaakt met een Lumia 920, de onderste twee zijn gemaakt met een Sony-Ericsson C905.

U07sxoX 184218_195379933819611_1190947_n C905 Macro vlieg

Bron: Windows Phone Central


Tags: , , ,