Microsoft presenteert Windows Phone 8.1

Microsoft heeft Windows Phone 8.1 tijdens de BUILD-conferentie officieel gepresenteerd. Het wordt de eerste grote update van Windows Phone 8 en zal diverse nieuwe mogelijkheden en functies met zich meebrengen.

Microsoft presenteert Windows Phone 8.1 en toont veel nieuwe functies

Windows Phone 8.1 - wallpaperSinds Windows Phone 8 uit is gekomen zijn er drie updates geweest die enkele nieuwe functies toevoegde en kleine probleempjes oplosten. Windows Phone 8.1 is de eerste grote update die Microsoft uitbrengt en deze nieuwe versie bevat dan ook een hele hoop nieuwigheden. Een van die nieuwe functies is het Action Center. Door omlaag te vegen bovenaan het scherm krijg je een apart schermpje te zien met daarin je notificaties. Naast gemiste notificaties heb je in het Action Center ook de beschikking over vier snelle instellingen zoals wifi en bluetooth. Wat betreft de notificaties kun je zelf instellen welke apps erin te zien zijn en wat er gebeurt als er een notificatie is: een geluidje afspelen, trillen, allebei of niks. Ook kun je per app een ander geluidje instellen.

Nog een nieuwtje is gescheiden volume. Voorheen had je twee volume-instellingen: telefoneren en de rest. Voor veel gebruikers was dit een doorn in het oog omdat het volume van je muziek hetzelfde was als het volume van je ringtone, en van je video én van je notificaties. In Windows Phone 8.1 heb je een volume voor ringtones en meldingen en een volume voor media en apps.

De tiles die we kennen van Windows Phone zijn in 8.1 uiteraard ook nog altijd aanwezig maar dit maal is er wel de mogelijkheid een achtergrond in stellen op je telefoon. Tiles die gebruikmaken van de kleur die jij ingesteld hebt zullen dan transparant zijn en de achtergrond laten zien die je ingesteld hebt.

Cortana, je eigen persoonlijke assistent

Een van de grootste toevoegingen die Windows Phone 8.1 brengt is misschien wel Cortana. Apple heeft Siri als persoonlijke assistent, Google heeft Now om je te voorzien van informatie. Microsoft had tot voor kort nog niks wat daarmee kon concurreren maar dat gaat dus snel veranderen. Cortana kan enorm veel: notificaties weergeven, meldingen geven over evenementen, wekkers zeggen, afspraken in de agenda zetten, vragen beantwoorden over sport, het weer, restaurants, winkels en meer, in checken met Foursquare, linkjes openen, Tweets plaatsen, foto’s posten, je eerder naar een afspraak sturen als er file staat op je route en waarschijnlijk zijn er nog veel meer functies. Ontwikkelaars van apps kunnen Cortana toegang geven tot functies van de app zodat Cortana bepaalde functies kan oproepen wanneer jij er om vraagt.

Windows Phone 8.1 - CortanaVoor nu is Cortana Engels maar Nederlands moet binnen een jaartje ook beschikbaar komen. Mogelijk is Cortana in eerste instantie alleen beschikbaar voor de VS en zal het later ook naar andere landen komen.

Windows Phone 8.1 zal de komende maanden uitrollen naar de huidige Windows Phone 8-toestellen. Volgens Stephen Elop krijgen alle Lumia’s die momenteel uitgerust zijn met Windows Phone 8.0 ergens in de zomer de update naar Windows Phone 8.1.

Naast de presentatie van Windows Phone 8.1 zijn er ook nieuwe toestellen aangekondigd, namelijk de Lumia 930, Lumia 630 en de Lumia 635. Deze komen de komende maanden uit en worden standaard geleverd met Windows Phone 8.1

De volledige BUID 2014-keynote bekijken

Als je de volledige keynote van Microsoft wilt zien dan kan dat! Je hebt wel 3 uur nodig om alles te bekijken maar dan ben je wel weer helemaal op de hoogte. Check de keynote hieronder.


Tags: , , , , , ,