Google kondigt Android L aan

Gisteren heeft Google Android L aangekondigd op een eigen evenement. Een uiteindelijke naam en nummer zijn nog niet bekendgemaakt en momenteel kunnen alleen ontwikkelaars aan de slag met deze nieuwe Android-versie.

Android krijgt nieuwe logo en Android L is beschikbaar voor ontwikkelaars

We beginnen bij het begin, namelijk het nieuwe logo van Android. Mogelijk is het logo veranderd om de stijl van Android L beter weer te geven. Simpel en elegant, niet teveel poespas:

Android-logoGoogle pakt de release van de nieuwe versie van Android iets anders aan dan bij voorgaande versies. Er is nu namelijk eerst een ‘developer preview’ aangekondigd zodat ontwikkelaars alvast aan de apps kunnen werken en daarna komt een publieke release voor de consument. Deze manier van een nieuwe versie uitbrengen lijkt veel op hoe iOS en Windows Phone het ook doen.

De nieuwe Android-versie, die momenteel alleen bekendstaat als ‘L’ bevat diverse veranderingen. Zo is de interface aangepast, de statusbalk is veranderd, het schermpje als je iemand belt is veranderd en praktisch elke app is geüpdatet. Ook de animaties die je ziet tijdens overgangen zijn aangepast zodat ze er gaver en natuurlijker uit zien. Notificaties zijn verbeterd en zijn nu ook zichtbaar vanaf je lockscreen. Vanaf je lockscreen kun je op een notificatie tikken en naar de app gaan of je kunt het van je lockscreen afvegen.

Een van de apps die geüpdatet is, is Chrome, de standaard browser van Android. Het design is vernieuwd en de prestaties zijn verbeterd waardoor browser met Android L extra soepel aan moet voelen.

Accuduur verbeterd in Android L

Battery-SaverNaast verbeterde prestaties is ook de accuduur verbeterd. Google heeft met Android L Project Volta geïntroduceerd. Project Volta is hoe het hele project rondom de accuduur intern genoemd wordt en het brengt diverse verbeteringen naar Android. Zo is er een Battery Saver Mode aanwezig in Android L waarmee diverse instellingen gewijzigd worden om de accu te besparen. Zo kan de Battery Saver Mode diverse onderdelen uitschakelen zoals Wifi, 3G, GPS en de snelheid van de processor kan teruggebracht worden.

Werk en privé gescheiden en alles goed beveiligd

Op het gebied van werk en beveiliging zijn er in Android L ook wat zaken flink aangepakt. Zo zal Knox, van Samsung, standaard beschikbaar worden voor Android 4.0 en hoger. Knox is een app waarmee data beveiligd kan worden. Data van bijvoorbeeld het bedrijf waar je werkt, kan op die manier veilig op je telefoon opgeslagen worden. Data van werk en privé kan sowieso prima gescheiden worden in Android L. Hoe dat precies gaat werken weten we niet maar ontwikkelaars hoeven hun apps daarvoor niet aan te passen.

Fitnessen met Android

Google-FitJe telefoon gaat dagelijks mee naar het werk maar ook tijdens het sporten zie je steeds meer mensen met een smartphone en ook daar heeft Google aan gedacht. Google heeft het Fit Platform geïntroduceerd. Dit platform koppelt informatie van diverse sensoren en kan zo precies zeggen hoe jouw gezondheid ervoor staat.

Android-LAndroid L zal in de herfst (mogelijk oktober) uitgebracht worden voor het grote publiek. Ontwikkelaars kunnen er nu al mee aan de slag maar nog niet alle functionaliteiten zijn uitgebracht.


Tags: , , , , , , , ,