Levens redden via een app, het kan met GoodSAM

In Nederland krijgen elke week 300 personen een hartstilstand buiten het ziekenhuis, en er zijn nog talloze andere gevallen waar acute medische hulp vereist is. Maar wat nou als jij niet weet wat je moet doen? Dan download je een app!

Levens redden met GoodSAM

GoodSAMDe apps, met de verzamelnaam GoodSAM, bieden een soort netwerk van mensen met medische kennis en tevens kun je zien waar defibrillatoren te vinden zijn. GoodSAM heeft twee varianten: Responder en Alerter. Om het goed uit te leggen schetsen we een scenario.

Jij loopt ergens door een dorpje en ziet een stukje verderop iemand in elkaar zakken. Verder is er niemand in de buurt dus jij haast je naar de in elkaar gezakte persoon, maar die vertoont nog maar een zwak teken van leven. Je hebt echter geen EHBO-training of reanimatie-cursus gevolgd en je weet dus niet hoe je moet handelen. Je pakt je telefoon, opent de Alerter-variant van GoodSAM en daarin wordt direct jouw locatie vastgesteld, je kunt een melding versturen en het alarmnummer wordt meteen gebeld. Terwijl jij met de alarmcentrale belt om te vragen om een ambulance gebeurt er buiten jouw zicht iets heel bijzonders.

Een kleine halve kilometer verderop loopt een ander persoon, iemand die weet hoe hij moet reanimeren. Deze persoon heeft geen flauw idee dat zijn kennis mogelijk een leven kan redden, tot dat hij een melding krijgt in de Responder-variant van GoodSAM. Omdat hij dichtbij is krijgt hij een melding van een mogelijke levensbedreigende situatie en of hij er naar toe kan gaan. Na het accepteren is het mogelijk om via berichtjes in de app wat meer duidelijkheid te krijgen, maar je kunt wel al direct naar de locatie. Je krijgt instructies wat betreft navigatie en ziet waar de dichtstbijzijnde defibrillatoren zich bevinden (mocht je er eentje nodig hebben).

Weer terug naar de in elkaar gezakte persoon. De ambulance laat nog een paar minuten op zich wachten, maar de persoon die de melding ontvangen heeft is al ter plaatse en kan beginnen met reanimatie. Uiteindelijk wordt de kans dat iemand zijn leven gered wordt zo een stuk groter.

GoodSAM is een erg mooi initiatief en iedereen kan zich aanmelden. Mensen zonder medische kennis kunnen de Alerter-app gebruiken en mensen met medische kennis kunnen ook de Responder-app gebruiken. Daarnaast kan iedereen locaties van defibrillatoren toevoegen. Uiteindelijk geldt: hoe meer gebruikers, hoe meer levens mogelijk gered kunnen worden.

Download de Alerter-app van GoodSAM voor Android of voor iOS
Download de Responder-app van GoodSAM voor Android of voor iOS

Bron: GoodSAM

 


Tags: , , , , , ,