Hoax: je iPhone opladen met Apple Wave

Kortstondig stonden er berichten online over Apple Wave, een functie van iOS 8 waarmee je je iPhone draadloos op zou kunnen laden in een magnetron. Je hoeft echter geen genie te zijn om te bedenken dat het wel eens een grap zou kunnen zijn.

Je telefoon opladen kapot maken met Apple Wave

Ondanks dat een gemiddeld persoon wel kan bedenken dat een telefoon in de magnetron stoppen niet zo’n heel slim idee is zijn er wel wat problemen ontstaan met de goed voorbereide grap. De vraag is echter: waar komt deze grap vandaan?

iOS-7-waterdichtVorig jaar werd een grap bedacht waarin iOS 7 centraal stond. Je iPhone zou waterdicht zijn als je geüpdatet had naar iOS 7 en veel personen die het wel een leuke grap vonden verspreidde het (vaak inclusief een plaatje met uitleg) via social media. Diverse personen trapten toen in de grap. En nu even vooruit spoelen naar 17 september dit jaar. Op 4chan (een website waar plaatjes en berichtjes gedeeld kunnen worden) plaatste een gebruiker het plaatje van vorig jaar met daarbij de tekst: “Heeft een van de briljante geesten er eentje in elkaar gezet voor iOS 8?“. Nog geen drie kwartier daarna zei iemand “microwave charging” en dat was de geboorte van de nieuwe grap. Een paar uur daarna was dit plaatje al gemaakt:

Apple-WaveMaar dan zijn we er nog niet want zoiets moet geloofwaardig naar buiten gebracht worden. Op 4chan werd het volgende bericht geplaatst: “Missie: spam social media met informatie over iOS 8’s nieuwe mogelijkheden op te laden via de magnetron. Het komt standaard met iOS 8 en mede Apple-fans moeten deze nieuwe functie gewoon uitproberen. Hoe mee te doen: maak advertenties, spam die advertenties, vertel hoe geweldig deze nieuwe functie is op reddit, tumblr, Twitter, Facebook, etc. Gebruik hastags #AppleWave #Wave #iOS8

Nu is 4chat niet bepaald klein dus was de Apple Wave binnen enkele uren trending op Twitter, snel gevolgd door berichten op diverse grote websites waarin gewaarschuwd werd voor deze grap.

Het resultaat is dat sommige gebruikers (net als vorig jaar) in de grap getrapt zijn ook al is het te belachelijk voor woorden dat een telefoon op te laden zou zijn in een magnetron. De Apple Wave-grap laat echter wel goed zien dat je niet zomaar alles moet geloven wat online staat. Ook al zeggen duizend personen online dat iets waar is, zonder duidelijke officiële bron kun je nooit zeker zijn dat iets waar is.


Tags: , , , , , , ,