Apple patenteert het gebruik van saffier in smartphones

Er is een patentaanvraag gepubliceerd waaruit blijkt dat Apple het gebruik van saffierglas op een bepaalde manier gepatenteerd heeft. De toepassing moet gaan gelden voor telefoons, monitors en laptops.

Apple patenteert specifiek gebruik saffierglas

Apple saffier lagenDe patentaanvraag stamt uit 2012 en beschrijft het gebruik van diverse lagen van verschillende materialen in combinatie met beeldschermtechnologieën voor het glas van het beeldscherm van tablets, telefoons, computers en mediaspelers. Enkele van deze lagen zouden uit kristalsaffier bestaan en die lagen worden afgewisseld met de interface- en displaylagen om zo het scherm sterker te maken. Het klinkt allemaal vrij ingewikkeld vanwege al die laagjes, maar het komt hier op neer: door een scherm te maken met kunstmatig saffier in combinatie met diverse andere materialen wordt het praktisch krasvrij en onbreekbaar (althans, dat is de bedoeling).

Apple patent saffier 02Behalve het gebruik van saffier in het scherm beschrijft de patentaanvraag ook de integratie van bedieningselementen in het scherm, bijvoorbeeld de homeknop of de volumeregeling.

Of Apple ook saffier gaat gebruiken in de nieuwe iPhone is nog niet duidelijk maar geruchten wijzen er op dat dit wel gaat gebeuren. Zo heeft Apple vorig jaar een miljoenendeal gesloten met het Amerikaanse GT Advanced Technologies voor het leveren van grote hoeveelheden saffierglas. Apple en GT Advanced Technologies zijn daarnaast ook begonnen met het uitbreiden van de fabriek in Arizona, mogelijk om te voldoen aan de vraag. Hoeveel saffierglas Apple nodig heeft is niet duidelijk maar het zal waarschijnlijk vrij veel zijn.

Speciaal soort metaal voor schroefjes en knopjes

Naast de publicatie van de patentaanvraag is ook bekend geworden dat Apple een overeenkomstig met het bedrijf Liquidmetal heeft verlengd. De originele overeenkomst stamt uit 2010. Liquidmetal kan een speciaal soort metaallegering leveren en die metaallegering heeft als eigenschap dat het licht is, maar ook erg sterk én het roest niet. Nu wordt dit materiaal nog gebruikt voor het pinnetje waarmee het SIM-kaart-slot geopend wordt, maar Apple wil het in de toekomst gaan gebruiken voor schroefjes, knoppen en sensoren.

Bron: Patently Apple & MacRumors


Tags: , , , , ,