WhatsApp-update laat zien of je bericht gelezen is

WhatsApp heeft een update uitgebracht die een controversiële functie toevoegt aan de populaire berichten-app. Gebruikers zien na het updaten blauwe vinkjes wanneer een bericht gelezen is.

In WhatsApp kan een bericht verschillende statussen hebben. Een klokje betekent dat een berichtje nog niet verstuurd is. Één vinkje betekent dat het bericht verstuurd is maar nog niet ontvangen en twee vinkjes betekent dat het bericht ontvangen is. Nu zijn daar ook blauwe vinkjes bijgekomen en wanneer een bericht twee blauwe vinkjes heeft betekent het dat het bericht gelezen is.

WhatsApp-blauwe-vinkjesDe vinkjes worden blauw wanneer de ontvanger het bericht geopend heeft in WhatsApp. Wanneer een bericht in de notificatiebalk gelezen wordt blijven de vinkjes grijs. Het werkt ook in groepsgesprekken maar dan worden de vinkjes pas blauw als iedereen een bericht gelezen heeft.

De blauwe vinkjes zijn momenteel beschikbaar voor Android, iOS, BlackBerry 10 en Windows Phone. De update zou uitgerold zijn op de servers van WhatsApp waardoor de app niet geüpdatet hoeft te worden om de blauwe vinkjes te krijgen. Maar het lijkt nog niet voor iedereen te werken.

Gebruikers reageren wisselend op de update

Een aantal gebruikers zijn allesbehalve blij met de nieuwe update. Ze vinden dat de blauwe vinkjes hun privacy schenden. “Erg teleurgesteld. De blauwe vinkjes nemen volledig je privacy weg, nu heeft ‘laatst gezien’ uitzetten ook geen punt meer. Dikke 1 voor jullie“, “Jammer, was er liefhebber van. Maar na de laatste update heb je helemaal geen Privacy meer. Bedankt Facebook“,  “Privacy is ver te zoeken” en “Whatsapp is heilig maar die blauwe vinkjes moeten oprotten, je kan nu niet meer negeren… echt weg met die dingen .” geven een beetje aan hoe een aantal gebruikers denkt over de nieuwe update. Die laatste reactie vat waarschijnlijk goed samen waarom veel gebruikers niet zo blij zijn met de update.

Er zijn echter ook gebruikers die blij zijn met de blauwe vinkjes en het een fijne toevoeging vinden. “Als ik het voor het zeggen had kieperde ik al die figuren die zitten te mekkeren over die vinkjes voor altijd uit Whatsapp. Het is ook nooit goed. Ik snap niet wat zulke figuren ermee willen bereiken.”, “Die blauwe vinkjes zijn super handig! Heb niks te verbergen voor mijn vrienden dus well done!!” en “Wat een commotie over een paar blauwe vinkjes als je bericht gelezen is zeg. Zakelijk en privé gezien heel handig en ik vind het helemaal niet erg als mensen weten dat ik het gelezen heb maar te druk ben om te antwoorden. Nog heb ik gelijk een antwoord nodig van een ander (geloof dat je kan bellen met een mobiel daarvoor ;)) mensen hebben een leven hè …kunnen niet de hele dag overal gelijk op reageren. Dus niet zo onzeker mensen! Helemaal goed dit .”

WhatsApp is overigens niet de enige app die laat zien of een bericht gelezen is. BlackBerry Messenger en Telegram doen dit ook en daar hoor je niemand over klagen.


Tags: , , , , ,