Dit is Windows 10 voor mobiele apparaten!

Microsoft heeft woensdagavond een persconferentie gehouden die helemaal in het teken stond van Windows 10 en diens nieuwe features. Ook is Windows 10 voor mobiele apparaten getoond.

De presentatie stond helemaal in het teken van het laten zien van de nieuwe functies. Stond werd er een Microsoft Surface Pro 3 gebruikt, een Nokia Lumia 1520, een gaming-PC en een nieuw interactief scherm van 84 inch van Microsoft. Praktijkvoorbeelden in plaats van een reeks filmpjes en foto’s waardoor het publiek live een demonstratie zag van de diverse nieuwe features.

Windows 10 voor mobiele apparaten

Windows 10 voor mobiele apparaten heeft nog geen aparte naam, althans, die heeft Microsoft niet bekendgemaakt. We houden het voor nu dan ook even bij Windows 10. Aan het oppervlak verschilt het niet veel met Windows Phone 8.1 maar toch zijn er diverse zaken veranderd of vernieuwd zodat het allemaal net wat beter wordt! Zo heeft het startscherm een update gekregen, de app-lijst is vernieuwd en recente apps staan nu bovenaan, de notificaties zijn verbeterd én zijn interactief, het keyboard kun je verplaatsen en Office wordt gratis meegeleverd. Dat is slechts een kleine greep uit alle veranderingen die tijdens de persconferentie bekendgemaakt zijn. Hieronder een volledige lijst:

Windows-10-mobiele-apparaten– Mogelijk krijgen alle Lumia’s met Windows Phone 8.1 de update naar Windows 10. Microsoft is hier momenteel nog een klein beetje vaag over.
– Het startscherm is vernieuwd en je ziet nu je wallpaper ook buiten de tegels om, niet alleen onder doorzichtige tegels. Doorzichtige tegels blijven wel gewoon bestaan (wordt mogelijk een optie).
– Apps die je recent geïnstalleerd hebt staan bovenaan de app-lijst.
– Notificaties zijn verbeterd en je kunt nu direct reageren op een berichtje vanuit de notificatie zonder de app te openen. Ook kun je individuele notificaties binnen een groep verwijderen.
– Quick Settings heeft nu meer opties die te bereiken zijn door het paneel naar beneden te schuiven.
– Je kunt het keyboard verplaatsen zodat het op een voor jou fijnere positie op het scherm staat.
– Spraak kan omgezet worden naar tekst. Onder andere contacten en hashtags zijn twee dingen die herkend kunnen worden.
– Je kunt makkelijk wisselen tussen SMS en Skype in één scherm.
– Universele apps zullen dezelfde code gebruiken op de smartphone, tablet en normale computer voor een betere uniforme ervaring.
– Je kunt berichten en e-mails makkelijker te verwijderen of te markeren.
– Het instellingen-scherm is vernieuwd en is nu een een stuk overzichtelijker en gebruiksvriendelijker.
– Lumia Camera komt naar alle telefoons met W10.
– Het keyboard krijgt een ‘precision point’ waarmee je een cursor op het scherm kunt bewegen zodat je nauwkeuriger bepaalde dingen kunt selecteren.
– De agenda is vernieuwd en zal overzichtelijker zijn.
– Office wordt standaard meegeleverd en bevat Word, Excel en Powerpoint die allemaal dezelfde functionaliteiten bevatten als de versies van Office op de computer.

Windows-10-Instant-Reply Windows-10-Settings Windows-10-Precision-Point

Windows 10 voor telefoons komt als preview uit in februari voor Microsoft Insiders. Volgens Microsoft zullen nog niet alle functies daarin aanwezig zijn en het is voornamelijk bedoeld om te testen en om feedback te vergaren. Tijdens de persconferentie heeft Microsoft ook meermaals aangegeven dat ze feedback van hun gebruikers waarderen en dat ze Windows 10 daarmee beter kunnen maken dan ooit.

Bron van de foto’s: Windows Central


Tags: , , ,