Schaakgrootmeester gediskwalificeerd vanwege gebruik iPod Touch

Schaken is een sport die wereldwijd beoefend wordt maar door de moderne technologieën gaan er wel eens dingen mis. Zo ook bij een schaaktoernooi waarbij een schaakgrootmeester betrapt werd op het gebruik van een iPod Touch om valst te spelen.

Gaioz Nigalidze is een schaakgrootmeester uit Georgië en hij werd tijdens een schaaktoernooi in Dubai betrapt op het gebruik van een iPod Touch om vals te spelen. Het viel de tegenstander van Nigalidze, de Armeniër Tigran Petrosian, op dat Nigalidze na bijna elke zet van hem naar de wc rende. Nu kan het zijn dat Nigalidze simpelweg maagklachten had, maar hij koos steeds voor hetzelfde wc-hokje en na een klacht besloot de wedstrijdleiding het toilet te inspecteren. Achter de toiletpot werd een in toiletpapier gewikkelde iPod Touch aangetroffen. Op die iPod Touch stond Nigalidze ingelogd op een website en er stond een app open om zijn spel te analyseren.

Nigalidze zelf ontkent te hebben vals gespeeld en hij ontkende zelfs de iPod Touch te bezitten maar is ondanks dat direct uit het toernooit gezet. Daarnaast loopt hij de kans om tot vijftien jaar geschorst te worden én zijn eerdere overwinningen worden onder de loep genomen. Het (vermoedelijk) vals spelen kan dus flink wat gevolgen hebben voor Nigalidze. Volgens de Engelse schaakgrootmeester Nigel Short werpt het vals spelen van Nigalidze een flinke smet op de sport. Ook stelt hij dat de mobiele telefoons van tegenwoordig het vals spelen makkelijker hebben gemaakt. Hij is dan ook voor nog zwaardere straffen om vals spelen met onder andere smartphones, tegen te gaan.

Gaioz Nigalidze begon in 2007 met het beklimmen van de ladder in de wereld van professioneel schaken. Heel toevallig is 2007 ook het jaar dat de eerste iPhone uit kwam. Het kan uiteraard toeval zijn, maar het wordt in ieder geval bekeken door officials. Het kan dus zijn dat hij zijn twee nationale titels ook kwijt gaat raken.

Redactionele toevoeging: in veel nieuwsberichten over dit voorval wordt geschreven over een iPhone, maar op het plaatje is duidelijk een iPod Touch te zien en wel het model uit 2012. Zo ontbreekt de luidspreker boven aan de voorkant en de zijkant heeft een kleurtje (wat kenmerkend is voor het model uit 2012).

En voor wie geïnteresseerd is in de gebruikte app; dat was de app Stockfish Chess. Nu hebben wij geen verstand van schaken of de apps die er voor gebruikt worden, maar de website van Stockfish Chess zegt het volgende: “Stockfish is een van de krachtigste schaakprogramma’s in de wereld. Het is ook veel krachtiger dan de beste menselijke schaakgrootmeesters.”

Bron: Dubai Chess


Tags: , , , ,