Apple erkent Messages-bug; geeft tijdelijke oplossing

Deze week verschenen er berichten online dat een specifiek bericht de Messages-app op iOS kon laten crashen. In de meeste gevallen werkt de app niet meer maar het kan ook zijn dat de iPhone compleet crasht. Apple erkent de problemen en geeft een tijdelijke oplossing.

Vreemde-tekensDe bewuste tekst die Messages kan laten crashen begint met ‘effective. Power‘ en wordt gevolgd door tekens in het Chinees, Arabisch en Marathi. Wanneer die tekst gestuurd wordt crasht Messages voor zowel de verzender als ontvanger. Vervolgens kan het opgelost worden door een nieuw berichtje te sturen, maar dat kan alleen via Siri, door een link te delen of door een bericht te sturen via OSX.

Apple heeft de bug nu erkend en zegt er het volgende over: “Apple is op de hoogte van een iMessage-probleem dat veroorzaakt wordt door een specifieke serie van unicode-tekens en we zullen een oplossing uitbrengen in een software update.” Omdat gebruikers nog even moeten wachten op een permanente oplossing heeft Apple een tijdelijke oplossing geplaatst die min of meer gelijk is aan de oplossingen die eerder al geplaatst werden door diverse gebruikers.

– Je moet Siri vragen om ongelezen berichten op te lezen.
– Vervolgens vraag je Siri te reageren op het problematische berichtje.
– Je kunt nu Messages weer openen en moet dan het bewuste berichtje verwijderen.

Volgens een gebruiker op Reddit wordt de fout veroorzaakt doordat Messages de unicode-tekens in het berichtje niet goed weer kan geven. Een van de tekens zou een waarde hebben die oneindig is. De iPhone probeert dat te lezen maar gaat daardoor in een oneindige herhaling. Hierdoor loopt het geheugengebruik enorm op en wordt door iOS besloten Messages af te sluiten, maar het kan ook gebeuren dat de hele iPhone afsluit. Of dit ook echt het probleem is is niet bekend maar het klinkt heel aannemelijk.

Probleem met de unicode-tekens bestaat al sinds 2013

In iOS 6 bestond een soortgelijk probleem. Je kon in iOS 6 ook het systeem laten crashen door een bepaalde reeks Arabische tekens te sturen en daardoor lijkt het probleem uit 2013 verdacht veel op het probleem dat nu speelt. Tegen de tijd dat het probleem destijds aan het licht kwam was Apple al zo’n 6 maanden op de hoogte maar er was nog niks aan gedaan. Wel werd bekendgemaakt dat het probleem opgelost zou zijn in iOS 7. Het is dan ook opmerkelijk dat het probleem nu in iOS 8 weer terug is.

Ook in 2009, in iOS 3, bestond er een soortgelijk probleem. Een verzender kon op afstand code uitvoeren via een sms’je, maar dat is toen opgelost in iOS 3.0.1.

Bron: Apple


Tags: , , , ,