In de toekomst mogelijk geen gratis telefoon meer bij een abonnement

Mogelijk wordt het binnenkort een stuk moeilijker om een abonnement af te sluiten in combinatie met een telefoon. Een telefoon met korting gaat mogelijk gelden als een lening en daar worden een hoop regels aan verbonden.

providersVorig jaar oordeelde de Hoge Raad dat een ‘gratis’ of goedkope telefoon bij een abonnement een lening is en daarom gaan kredietregels ook toegepast worden op die zaken. Boven de 250 euro moet er een inkomenstoets gemaakt worden voordat de ‘lening’ verstrekt wordt. Dat betekent dus dat alleen budgettelefoons (en iets boven de budgetcategorie) buiten de de regels vallen. Mochten de nieuwe regels in gaan dan moeten providers een vergunning aanvragen bij de Autoriteit Financiële Markten en er moet vooraf gemeld worden hoeveel klanten kwijt zijn aan de lening voor een telefoon. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft gezegd geen uitzondering te maken voor telecomproviders wat kredietverlening betreft.

Vodafone zegt op hun eigen website het volgende: “Een telecombedrijf dat besluit om door te gaan met het aanbieden van telefoons i.c.m. een abonnement in zijn huidige vorm, zal significante aanpassingen moeten doen die uiterst kostbaar zijn. Zo moeten telecombedrijven hun organisatiestructuur, interne processen en systemen, marketing etc. allemaal aanpassen. Voor consumenten wordt het afsluiten van abonnementen omslachtiger en innovatie minder toegankelijk.” In een reactie aan Tweakers voegt KPN daar aan toe: “De sector is van mening dat de verplichtingen die de Wet oplegt disproportioneel zijn voor de telecomsector maar vooral ook voor de consument. De consument gaat bij het afsluiten van een telefoonabonnement onder andere geconfronteerd worden met een BKR-registratie en hij zal privacygevoelige informatie moeten gaan verstrekken zoals inkomen, huur en hypotheeklasten.” Ook T-Mobile laat weten teleurgesteld te zijn.

In de toekomst kan het dus wel eens een stuk moeilijker gaan worden om een gratis telefoon of goedkope high-end telefoon bij je abonnement te krijgen. Waarschijnlijk zitten maar weinig consumenten erop te wachten om informatie over inkomen, huur en hypotheeklasten te verstrekken aan telecomproviders.

 


Tags: , , , ,