Apple moet vergrendelde iPhones kraken

Vorige week hadden we het bericht dat Apple gevraagd was een vergrendelde iPhone te kraken. Apple reageerde hierop door te zeggen dat ze het niet kunnen en als het wél kan dan willen ze het niet doen.

Department-of-JusticeHet Department of Justice in de Verenigde Staten (vergelijkbaar met het Ministerie van Veiligheid en Justitie in Nederland) zegt nu dat Apple verplicht zou moeten worden om mee te werken aan het kraken van vergrendelde iPhones mocht dat nodig geacht worden in een zaak. “Apple heeft de telefoon die centraal staat in deze zaak ontworpen, ontwikkeld en verkocht. Maar dat is slechts het begin van de relatie tussen Apple, de telefoon en deze zaak. Apple bezit de software op de telefoon en heeft deze zelf geschreven, en deze software dwarsboomt het onderzoek“, aldus de Amerikaanse overheid.

De zaak waar het over gaat draait om een persoon die verdacht is van het bezit van methamfetamine (drugs) en mogelijk staat er op de iPhone van de verdachte cruciale informatie. Apple meent dat als ze toegeven aan het verzoek dat er nu ligt, dat het in de toekomst gevolgen zal hebben voor het bedrijf. Het zou extra druk leggen op de middelen van Apple en zou het aantal verzoeken vanuit de overheid in de toekomst doen stijgen. Het Department of Justice weerlegt het argument van Apple door te stellen dat er Apple niet aan kan tonen wat de gevolgen exact zullen zijn voor het bedrijf.

Er is nog een reden dat Apple niet mee wil werken aan het verzoek van de overheid: privacy. Apple heeft privacy hoog in het vaandel staan en als ze meewerken aan het verzoek dan zou het de reputatie van het bedrijf schaden. Ook dit weerlegt het Department of Justice, eveneens door te stellen dat Apple geen bewijs kan leveren dat meewerken aan het onderzoek daadwerkelijk de reputatie zou schaden.

Apple zit in ieder geval in een lastige positie momenteel en dit verhaal gaat waarschijnlijk nog een redelijk lang staartje krijgen.


Tags: , , ,