Jailbreak voor iOS 9 online gezet

Chinese ontwikkelaars hebben een jailbreak voor iOS 9 online gezet. Het is voor het eerste dat het jailbreaken van een iOS 9-apparaat mogelijk is. Voorheen kon je alleen tot en met iOS 8.4 jailbreaken.

De jailbreak is ontwikkeld door ontwikkelaars van het Chinese Pangu. Het programma kun je nu alleen nog gebruiken op Windows maar later moet er ook een versie voor OS X uit komen. Alle iPhones en iPads kunnen gejailbreakt worden met het programma.

Pangu iOS 9

Welke kwetsbaarheid de ontwikkelaars gebruikt hebben om de jailbreak mogelijk te maken is niet bekend. Apple brengt na een tijdje meestal een patch uit om jailbreaken onmogelijk te maken, maar het blijft een kat en muis spelletje. Eerder was Pangu het eerste met het uitbrengen van jailbreaks voor iOS 7.1 en iOS 8.

Het programma heeft een grootte van 73MB en is compatibel met iOS 9.0 tot en met 9.0.2. Of de jailbreak ook werkt met iOS 9.1 is niet bekend.

Wat is een jailbreak?

Met een jailbreak worden de iPhone en iPad wat meer ‘open’ en heb je als gebruiker wat meer vrijheid om diverse dingen aan te passen. Ook is het mogelijk apps buiten de App Store om te installeren, de standaard apps vervangen en je kunt het uiterlijk van iOS wat meer aanpassen.

Voor de meeste gebruikers bieden de iPhone en iPad van zichzelf echter al genoeg opties en alles werkt zonder jailbreak ook prima. Een jailbreak is dus niet nodig, maar kan handig zijn als je net wat meer uit je iPhone wilt halen. Door een jailbreak kan de veiligheid overigens in gevaar komen en er is een kans dat de iPhone of iPad defect raakt. Het kan ook zijn dat een jailbreak wat foutjes met zich mee brengt waardoor de stabiliteit verminderd kan worden.


Tags: , , , , ,