Microsoft laat gebruikers sms’en via Windows 10

In een nieuwe versie van Windows 10 is het, in combinatie met de nieuwste versie van Windows 10 Mobile, mogelijk om notificaties van de telefoon binnen te krijgen op de computer. Ook kunnen er vanaf de computer sms-berichten verstuurd worden.

Windows-10-smsMet Windows 10 Build 10565 in combinatie met Windows 10 Mobile Build 10572 is het mogelijk om notificaties op zowel de telefoon als computer binnen te krijgen. Het gaat dan specifiek om notificaties van sms’jes die binnenkomen of gemiste gesprekken. Bellen via de computer, zoals dat met de Continuity-functie van OS X en iOS kan, is nog niet mogelijk maar sms’en kan wel vanaf de computer.

De functie werkt in combinatie met Cortana waardoor de functie nog niet beschikbaar is in Nederland. Je kunt dat overigens wel omzeilen door een aantal taal- en regio-instellingen te veranderen naar de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk.

Wie de nieuwste versie van Windows 10 Mobile wil installeren zal overigens de telefoon volledig moeten resetten en terug moeten gaan naar Windows Phone 8.1. Hierna is het pas mogelijk om de nieuwe versie van Windows 10 Mobile te installeren.

Sms’en niet populair in Nederland

De sms-functie in Windows 10 en Windows 10 Mobile lijkt een rare keus voor ons Nederlanders, maar in het buitenland is sms’en nog altijd razend populair. In de Verenigde Staten is sms’en bijvoorbeeld gratis terwijl data in veel gevallen juist best duur is. Een dienst als WhatsApp is daar dan ook veel minder populair dan hier in Nederland. Hetzelfde geldt overigens ook (wel in mindere mate) voor België. Data is daar duurder dan in Nederland en de dekking vaak een stuk slechter. Sms’en is echter in veel gevallen gratis waardoor eerder daarvoor gekozen wordt omdat het een stuk betrouwbaarder is.

In Nederland is het allemaal iets anders gelopen. Toen het mobiele internet in opkomst was kreeg je vaak onbeperkt internet. Sms’en kostte tegelijkertijd echter nog gewoon geld, vaak via een aparte bundel. Hierdoor stegen chatapplicaties zoals WhatsApp vrij snel in populariteit en dat is eigenlijk niet meer veranderd. Sms’en is tegenwoordig bij vrijwel alle providers gratis maar bijna iedereen heeft mobiel internet met bundels die groot genoeg zijn om onbeperkt te whatsappen.


Tags: , , ,