Microsoft Lumia 950, 950 XL en Lumia 550 nader bekeken

Gisteren kondigde Microsoft de eerste drie Windows 10 Mobile-smartphones aan op een eigen evenement in New York. De eerste impressies van de drie smartphones zijn inmiddels op het internet verschenen dus tijd om ze eens onder de loep te nemen.

Lumia-950-aankondiging

Windows Phone, het besturingssysteem van Microsoft, is na enkele jaren nog altijd niet erg populair. Het marktaandeel wil maar niet groeien en het afgelopen jaar is er geen enkele high-end smartphone voor uit gekomen. Ook maken de grote merken als Samsung, HTC en LG al tijden geen nieuwe Windows Phone-smartphones meer. Het gaat dus niet heel erg lekker met Windows Phone en de bijbehorende Lumia’s. Toch geeft Microsoft niet op en dat lieten ze gisteren zien. Vol enthousiasme werden de Microsoft Lumia 950 en Lumia 950 XL gepresenteerd en diverse features van de toestellen en Windows 10 Mobile werden live getoond. Aan het einde van de uitgebreide presentatie van de twee high-end Lumia’s werd ook nog de Lumia 550 gepresenteerd.

Een korte impressie van de Lumia 950
Een korte impressie van de Lumia 950 XL
Een korte impressie van de Lumia 550
Een korte impressie van de nieuwtjes features
Voorlopige conclusie

De Microsoft Lumia 950

Microsoft-Lumia-950De meningen over de Lumia 950 zijn op de diverse websites redelijk gelijk aan elkaar. De telefoon heeft goede specificaties maar ziet er simpelweg niet ‘premium’ uit, in tegenstelling tot de high-end modellen van merken als Apple, Samsung en LG. Er wordt voor de Lumia 950 geen aluminium gebruikt, maar polycarbonaat. Eerder gebruikte Nokia dat materiaal al voor onder andere de Lumia 920 en Lumia 830. Daar werd dan ook dezelfde kritiek op geuit. Ondanks dat de Lumia 950 geen premium uitstraling heeft zou hij wel erg lekker in de hand liggen en door het matte materiaal glijdt hij niet snel weg.

De Lumia 950 voelt dankzij de prima hardware snel aan en de verbeterde PureView-camera zou uitstekend presteren, al zijn hier nog geen voorbeelden van te zien.

In november moet de Lumia 950 uit gaan komen, maar een specifieke datum voor Nederland is nog niet bekendgemaakt. De prijs is inmiddels wel bekend, namelijk €599 euro.

Specificaties:

– 5,2 inch-scherm (AMOLED) met een resolutie van 1440×2560 pixels
– Snapdragon 808-chipset. 1,8GHz dual-core & 1,4GHz quad-core
– 3GB werkgeheugen
– 32GB opslag, uitbreidbaar met MicroSD tot een theoretisch maximum van 2TB
– Achterop een 20-megapixelcamera met 5e generatie optische beeldstabilisatie, een flits met drie LED-lampjes en een fysieke cameraknop
– Voorop een 5-megapixelcamera met LED-flits
– Infraroodcamera die dienstdoet als irisscanner voor Windows Hello
– USB-C
– Verwijderbare 3.000mAh-accu, opgeladen tot 50% in 30 minuten
– Draadloos opladen
– Vloeibaar koelsysteem in de telefoon
– Dual-sim optioneel

De Microsoft Lumia 950 XL

Microsoft-Lumia-950-XLDe Lumia 950 XL is het grote broertje van de Lumia 950 en veel van de hardware is gelijk aan elkaar. Er zijn twee grote verschillen: de processor en het scherm. De Lumia 950 XL is met zijn 5,7 inch-scherm namelijk een stuk groter en dus niet geschikt voor iedereen. Ook hier geldt de kritiek op het design en de gebruikte materialen. De Lumia 950 XL ziet eruit als de veel goedkopere Lumia 640 XL en het polycarbonaat ziet er simpelweg niet premium uit. Maar ook hier geldt weer: de telefoon voelt erg solide aan en ligt lekker in de hand.

Net als de Lumia 950 heeft de Lumia 950 XL de verbeterde PureView-camera aan boord.

In november moet de Lumia 950 XL uit gaan komen, maar een specifieke datum voor Nederland is nog niet bekendgemaakt. De prijs is inmiddels wel bekend, namelijk €699 euro.

Specificaties:

– 5,7 inch-scherm (AMOLED) met een resolutie van 1440×2560 pixels
– Snapdragon 810-chipset. 2GHz quad-core & 1,5GHz quad-core
– 3GB werkgeheugen
– 32GB opslag, uitbreidbaar met MicroSD tot een theoretisch maximum van 2TB
– Achterop een 20-megapixelcamera met 5e generatie optische beeldstabilisatie, een flits met drie LED-lampjes en een fysieke cameraknop
– Voorop een 8-megapixelcamera met LED-flits
– Infraroodcamera die dienstdoet als irisscanner voor Windows Hello
– USB-C
– Verwijderbare 3.300mAh-accu, opgeladen tot 50% in 30 minuten
– Draadloos opladen
– Vloeibaar koelsysteem in de telefoon
– Dual-sim optioneel

De Microsoft Lumia 550

Microsoft-Lumia-550Met de Lumia 550 doet Microsoft eigenlijk niks nieuws. Het is een leuke upgrade ten opzichte van het huidige budget-aanbod en de telefoon zou goed en solide aanvoelen. Net als bij eerdere modellen kun je de achterkant verwijderen en vervangen door een ander kleurtje. Microsoft speelt dus redelijk op safe met de Lumia 550 maar heel erg is dat niet. Met eerder budget-modellen als de Lumia 435, Lumia 535 en de Lumia 640 heeft het merk bewezen dat ze uitstekende budget-smartphones kunnen maken die ondanks de lage prijs toch prima specificaties aan boord hebben.

Of de Lumia 550 Continuum gaat ondersteunen is niet gezegd maar er wordt niet van uit gegaan vanwege de (voor computer-doeleinden) trage processor.

De Microsoft Lumia 550 komt in december uit voor een prijs van €129 euro.

Specificaties:

– 4,7 inch-scherm (LCD) met een resolutie van 720×1280 pixels
– Snapdragon 210-chipset. 1,1GHz quad-core
– 1GB werkgeheugen
– 8GB opslag, uitbreidbaar met MicroSD
– Achterop een 5-megapixelcamera met LED-flits
– Voorop een 2-megapixelcamera met LED-flits
– 2.100mAh-accu
– Dual-sim optioneel

De nieuwe features van de Lumia 950, Lumia 950 XL en Windows 10 Mobile

Omdat de Lumia 950 en Lumia 950 XL beide over dezelfde features beschikken hebben we de impressie van die features even samengevoegd. We beginnen met Windows Hello, een functie die ervoor zorgt dat je je telefoon kunt ontgrendelen door middel van een irisscanner. De twee Lumia’s hebben hiervoor een infraroodcamera aan boord en het schijnt erg snel en accuraat te werken, ook in donkere omgevingen. De functie is wel nog in ontwikkeling dus Microsoft zal het waarschijnlijk blijven verbeteren de komende tijd.

Ook nieuw is Continuum, waarmee je je telefoon om kunt toveren in een computer. Via een speciaal kastje kun je je telefoon verbinden met een extern beeldscherm, muis en toetsenbord. Op het externe beeldscherm krijg je vervolgens een taakbalk te zien, een bureaublad en een startmenu. Je kunt hier bijvoorbeeld zonder problemen de diverse programma’s van Word gebruiken, internetten of zelfs films kijken. Ook dit schijnt erg goed te werken. Het mooiste is nog dat je je telefoon gewoon kunt blijven gebruiken als telefoon, maar je kunt hem ook gebruiken als touchpad.

Lumia-950-XL-Mozo

Nog iets anders, wat niet perse een feature is, is de mogelijkheid de achterkant van de Lumia 950 of Lumia 950 XL te vervangen. Een van de partners van Microsoft, Mozo Accessoires, heeft al een aantal nieuwe achterkanten aangekondigd. Zo kun je onder andere kiezen voor een achterkant van leer in diverse kleuren, of aluminium. Hierdoor vervalt de kritiek op het gebruik van polycarbonaat en het ietwat saaie design.

Voorlopige conclusie

Lumia-950-laptop

We hebben diverse internationale websites bekeken en de eindconclusie is eigenlijk overal hetzelfde: Microsoft heeft twee sterke high-end smartphones gepresenteerd en Windows 10 Mobile is een flinke stap voorwaarts ten opzichte van Windows Phone 8.1. Het grootste kritiekpunt blijft nog altijd de apps en hoewel dat inmiddels een stuk beter geregeld is dan bijvoorbeeld een jaar geleden, is het nog altijd niet op het niveau van Android en iOS. De universele apps van Windows 10 moeten dat gat echter voor een groot deel gaan dichten en daarnaast zal het voor ontwikkelaars een stuk eenvoudiger worden om bestaande Android- en iOS-apps om te zetten naar Windows 10 Mobile.

Microsoft heeft dus flinke stappen gemaakt op diverse vlakken. Nu is het nog een kwestie van het publiek warm krijgen voor de nieuwe telefoons en of ze dat gaat lukken? Dat kan nog niemand zeggen.


Tags: , , , , , ,