Microsoft werkt aan hyperspectrale camera voor smartphones

Microsoft werkt samen met de University of Washington aan een klein en goedkope hyperspectrale camera die bedoeld is voor in smartphones. Een dergelijke camera vangt veel meer soorten licht op dan een reguliere camera.

De camera waar Microsoft en de University of Washington aan werken heet de HyperCam en is voorzien van een speciale lamp die licht uit kan zenden op zeventien verschillende golflengtes waardoor er veel meer te zien is op foto’s dan normaal.

Een normale camera vangt alleen zichtbaar licht op, wat slecht een héél klein stukje is uit al het beschikbare licht. Zo heb je ook nog radiogolven, microgolven, infrarode straling, ultraviolet licht, röntgenstralen en gammastralen. Een hyperspectrale camera werkt met een speciale lamp waarmee de camera details vast kan leggen die alleen buiten het zichtbare spectrum waar te nemen zijn.

Hyperspectrale-foto

Een mooi voorbeeld is te zien in het filmpje. Er is een hand te zien en je ziet dat er meerdere foto’s gemaakt worden. Door de lamp, die werkt op verschillende golflengtes, worden details als aders, rimpels en vouwen zichtbaar. Dergelijke details zien wij met het blote oog niet en ook een normale camera kan die details niet vastleggen.

Hyperspectrale smartphonecamera

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de camera eenvoudig ingezet kan worden voor biometrische identificatie. Zo zou het met de hyperspectrale camera mogelijk zijn om te kijken hoe rijp of rot fruit is. Met een normale camera kun je met 62% zekerheid zeggen of fruit geschikt is om te eten, maar met een hyperspectrale camera zou dat 94% zijn.

Momenteel kost de camera nog 800 dollar maar de onderzoekers hebben er goede hoop in de kosten terug te kunnen brengen naar 50 dollar. De andere uitdaging is het verkleinen van de camera zodat het in een smartphone past. Hierdoor moeten hyperspectrale camera’s beschikbaar worden voor de normale consument, iets dat nu onmogelijk is door de hoge kosten. Een dergelijke camera goedkoop kunnen produceren met als doel de integratie in smartphones zou dat kunnen veranderen.

 


Tags: , , , , ,