Apple gebruikers het meest loyaal

GfK (een van de grootste marktonderzoekbureau’s) heeft een onderzoek gedaan onder 4500 consumenten met de vraag of ze loyaal zijn aan hun huidige smartphone merk. De resultaten zijn weinig verrassend met Apple als leider qua loyale gebruikers.

Gebruik je momenteel een iPhone en ben je van plan om de volgende keer weer een iPhone te nemen bij je abonnement? Dan hoor je bij de 84 procent die loyaal zijn aan Apple. Daarmee staat het bedrijf dan ook op de eerste plaats wat betreft loyaliteit van zijn gebruikers. Het is weinig verrassend want veel mensen zeggen dat als je eenmaal een Apple toestel hebt, dat je dan niks anders meer wilt. Op de tweede plaats komt Android, waarbij 60 procent van de gebruikers loyaal zal blijven aan het besturingssysteem. Blackberry gebruikers zijn het minst blij met hun toestel want daar zegt slechts 48 procent loyaal te blijven.

Vooral Blackberry zit met die 48 procent in gevaarlijk vaarwater. Het gaat al niet best met het merk van RIM, maar als slechts de helft van de huidige gebruikers loyaal zegt te blijven dan wordt het er niet beter op. Volgend jaar wordt dan ook een spannend jaar. Waarom? Nou, om verschillende redenen:

– Mogelijke launch van de iPhone 5
– Erop of eronder voor Blackberry met de nieuwe toestellen en het nieuwe BBX besturingssysteem
– Erop of eronder voor Nokia en Windows Phone
– De introductie van quadcore processors in telefoons
– Mogelijke nieuwe smartphone technieken zoals nieuwe schermen, buigbare systemen, etc.

Blackberry moet zich dus gaan bewijzen komend jaar en dat gaat lastig worden als we zien wat de concurrentie allemaal van plan is. Momenteel hebben ze de boot al gemist en ze moeten érg hard hun best doen om dit geen tweede keer te laten gebeuren. Ook de iPhone 5 zal zich meer moeten differentiëren. De iPhone 4S is al weinig vernieuwend (op Siri na) en de concurrentie heeft het toestel op hardware vlak al ingehaald (snellere processors, grotere schermen, lichter, dunner). Apple heeft echter zijn loyale schare fans dus hoeft zich niet heel erg druk te maken. Wie zich wél druk moeten maken zijn Microsoft en Nokia. De Lumia 800 is volgens vele berichten erg succesvol. Belangrijk is nu dat de beide merken dat succes vast weten te houden. Ook komen er nieuw technieken aan en dat alles gaat voor een interessant jaar zorgen. Een jaar dat de loyaliteit flink op de proef gaat stellen!


Tags: , , , , ,