Android, BlackBerry 10, iOS of Windows Phone 8?

Momenteel zijn er in het smartphone-landschap vier ‘grote’ besturingssystemen te vinden: Android, BlackBerry 10, iOS en Windows Phone 8. Elk besturingssysteem heeft zo zijn eigen sterke punten, maar waar moet je als consument nou voor kiezen?

Welk besturingssysteem is het beste voor jou?

Android vs Apple vs Microsoft vs BlackBerryHet is lastig om als consument voor een besturingssysteem te kiezen omdat er veel meeweegt. Elk besturingssysteem komt met zijn eigen sterke en zwakke punten en bijbehorende smartphones. Wil je veel of weinig geld uitgeven aan een smartphone? Ben je helemaal into Facebook en Twitter of juist niet? Hecht je veel waarde aan veel apps of ben je ook tevreden met een wat minder aanbod? Hoe belangrijk zijn updates voor je? Veel vragen waar de gemiddelde consument wel een antwoord op heeft maar hoe vertaal je dat naar het perfecte besturingssysteem voor jou? Wij hebben de vier besturingssystemen even apart genomen zodat jij een betere keuze kunt maken!

Android

Bij Android heb je de keuze uit smartphones van diverse fabrikanten in het budget-segment, midrange-segment en high-end-segment. Ook is Android een enorm veelzijdig besturingssysteem en kun je er veel van aanpassen zoals widgets, achtergronden, icoontjes en nog veel meer.

Plus: Android wordt gebruikt door bekende fabrikanten als HTC, Sony, Samsung en LG.
Plus: Je hebt binnen Android de keuze uit tal van smartphones in elke denkbare prijsklasse.
Plus: Android heeft enorm veel apps waar je uit kan kiezen en die apps zijn vaak nog gratis ook.
Plus: Je kunt de look-&-feel van je telefoon helemaal naar smaak aanpassen. Andere icoontjes, andere lockscreens, wallpapers, widgets, functies en nog veel meer.

Min: Veel budget-toestellen die op Android draaien voelen wat traag aan en worden soms niet voorzien van de nieuwste updates. Wanneer updates wél verschijnen is dit vaak met enorme vertraging.
Min: Voor Android is relatief veel kwaadaardige software te vinden zoals malware. Er zijn wel virusscanners beschikbaar maar zoiets zou in de basis al niet moeten kunnen.
Min: Android heeft relatief krachtige hardware nodig om helemaal soepel te werken, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld iOS en Windows Phone.
Min: Dat je veel kunt veranderen aan het uiterlijk van Android wil niet zeggen dat het gemakkelijk is. In sommige gevallen moet je extra apps installeren als je zaken als het lockscreen, icoontjes of bepaalde functies aan wilt passen.

Bekijk het aanbod van Android-smartphones. Je hebt al een Android-smartphone voor een gemiddelde prijs van nog geen 15 euro per maand!

BlackBerry 10

BlackBerry logo kleinBlackBerry 10 is een beetje lastig om te beoordelen. Het is een relatief nieuw besturingssysteem en momenteel is alleen de BlackBerry Z10 nog maar verkrijgbaar. Dit toestel bevind zich in het high-end segment en is dus niet voor iedereen weggelegd.

Plus: BlackBerry 10 is een flinke verbetering ten opzichte van het vorige besturingssysteem van BlackBerry. Dus als je fan bent van BlackBerry is het de moeite waard om er even naar te kijken.
Plus: BlackBerry 10 maakt gebruik van de Hub waarin alle informatie samenkomt van bijvoorbeeld Facebook, Twitter en app-notificaties.
Plus: BlackBerry 10 biedt de mogelijkheid Android-apps te gebruiken op het systeem waardoor het app-aanbod vanaf de start redelijk uitgebreid is.
Plus: In de nabije toekomst komt de BlackBerry Q10 uit waardoor BlackBerry dan een van de weinige fabrikanten is welke een high-end smartphone in huis heeft met een fysiek toetsenbord.

Min: Omdat BlackBerry 10 nog zo nieuw is kunnen er nog kinderziektes in voor komen.
Min: Het besturingssysteem is volledig gebaseerd op ‘gestures’ en bevat geen fysieke knopjes. Gestures zijn bewegingen die je op het scherm maakt met je vingers om bepaalde acties uit te voeren. Dit kan voor sommige als onprettig worden ervaren.
Min: Hoewel er ondersteuning is voor Android apps werken deze op het moment van schrijven nog dermate slecht dat je er beter van weg kunt blijven. Daar komt ook nog bij dat het app-aanbod van BlackBerry 10 zelf nog niet heel erg uitgebreid is.
Min: Momenteel is alleen de BlackBerry Z10 te krijgen waardoor het smartphone-aanbod belachelijk klein is. Zo kun je niet kiezen voor een budget-toestel in combinatie met BlackBerry 10.

Bekijk het aanbod van BlackBerry-smartphones. Momenteel is de BlackBerry Z10 de enige BlackBerry 10-smartphone maar er zijn ook nog toestellen beschikbaar met het oude BlackBerry OS-besturingssysteem.

iOS

Apple logo kleiniOS is het besturingssysteem dat draait op de iPhone en heeft zich in de afgelopen jaren meer dan bewezen als solide besturingssysteem. Veel apps, veel functies en een naadloze integratie met producten als de iPad, Apple TV en diverse andere producten van Apple.

Plus: Op iOS heb je een enorm uitgebreide keuze aan apps en veel ontwikkelaars brengen hun app vaak eerst op iOS uit en daarna pas op andere systemen.
Plus: iOS is een erg snel besturingssysteem dat goed zijn mannetje staat tegenover bijvoorbeeld Android. Ook op de oudere iPhones voelt het besturingssysteem nog snel genoeg aan.
Plus: Apple gaat erg goed om met updates en ook oudere iPhone-modellen krijgen vaak nog de nieuwste versie van iOS mee. Ondersteuning voor meer dan twee jaar is dan ook niet vreemd voor een iPhone.
Plus: iOS op de iPhone werkt perfect samen met andere producten van Apple zoals de iPad, Apple TV en de iMac, bijvoorbeeld in combinatie met een dienst als iCloud.

Min: iOS is een erg gesloten besturingssysteem. Je kunt niet veel naar eigen smaak aanpassen en bent veelal gebonden aan keuzes die Apple gemaakt heeft.
Min: Alleen Apple biedt smartphones aan die op iOS draaien en het goedkoopste model is vaak nog steeds redelijk prijzig.
Min: Apps op iOS zijn, in tegenstelling tot apps op Android, niet gratis.
Min: Je kunt geen gebruik maken van universele opladers, carkits en docking stations omdat Apple zijn eigen standaarden gebruikt zoals de Lightning connector.

Vergelijk verschillende iPhones die allemaal draaien op iOS. Momenteel heb je de keuze uit de iPhone 4 8GB, de iPhone 4S en de iPhone 5!

Windows Phone 8

Windows Phone logo kleinWindows Phone 8 is ook nog relatief nieuw, al is Windows Phone 7 al wel langer verkrijgbaar. Dit is ook het besturingssysteem dat het totaal anders aanpakt in vergelijking met de andere systemen. Geen icoontjes maar live tiles. Wel heb je genoeg keuze qua smartphones en apps verschijnen steeds meer voor het systeem.

Plus: Windows Phone 8 breekt met de traditionele icoontjes en widgets en heeft die vervangen met live tiles. Hierdoor voelt het geheel erg fris en vernieuwend aan.
Plus: Windows Phone 8 voelt erg snel aan, ook op de goedkopere toestellen en het systeem biedt tal van functionaliteiten aan op alle toestellen.
Plus: Er zijn momenteel al redelijk wat apps beschikbaar voor Windows Phone 8 en dat aanbod blijft alleen maar groeien.
Plus: Je hebt de keuze uit verschillende smartphones van verschillende merken en in diverse prijsklassen.

Min: Omdat Windows Phone 8 nog relatief nieuw is kan er nog niet gezegd worden hoe het in de toekomst zal gaan met updates en hoelang de huidige toestellen ondersteund gaan worden.
Min: Je kunt niet veel aanpassen. Live tiles kun je naar eigen smaak ordenen en een kleurtje geven, maar daar houdt het wel bij op. Wel zijn sommige live tiles dynamisch in combinatie met foto’s of muziek die je luistert waardoor er constant beweging is op je homescreen.
Min: Alleen Nokia biedt een ruim aanbod aan smartphones. Samsung heeft momenteel één Windows Phone 8-model op de markt en HTC heeft er twee op de markt.
Min: Windows Phone 8 richt zich heel erg op personen en social media. Zo is er veel integratie met Facebook, de Personen-app en kun je groepen aanmaken. Wanneer je niks om social media geeft zijn deze functionaliteiten echter te verwaarlozen.

Vergelijk diverse Windows Phone 7- en 8-smartphones. Er is voldoende keuze uit diverse merken en voor verschillende prijzen!

Conclusie

Zoals je kunt lezen heeft elk besturingssysteem zo zijn eigen plus- en minpunten. Wel moeten we erbij vermelden dat BlackBerry 10 momenteel het minst ‘gunstig’ is omdat dat alleen maar te krijgen is in combinatie met een dure smartphone. Zo is bijvoorbeeld niet te zeggen hoe dat systeem het gaat doen op goedkopere modellen, of wat de toekomst gaat brengen. Windows Phone 8 is wat dat betreft een wat stabielere nieuwkomer en die vergaart langzaam maar zeker meer marktaandeel. De grootste zijn echter nog altijd Android en iOS. Naast deze vier besturingssystemen komen er dit jaar ook nog een aantal andere systemen bij zoals Firefox OS, Jolla Sailfish en Tinzen. Het is echter nog maar de vraag in hoeverre deze besturingssystemen populair gaan worden.

Op Facebook hebben we een poll geopend met de vraag welk besturingssysteem jij gebruikt!

Tags: , , , , , ,