2013: het jaar van Windows Phone of BlackBerry?

Op dit moment domineren iOS en Android de smartphone-markt met een marktaandeel van maar liefst 90 procent. 2013 staat voor Windows Phone en BlackBerry in het teken van het veroveren van de nummer drie positie.

iOS en Android domineren smartphone-markt

Android vs Apple vs Microsoft vs BlackBerryiOS en Android zijn al een behoorlijke poos behoorlijk dominant in de smartphone-markt. In de laatste drie maanden is 70 procent van de smartphone-verkopen toe te wijzen aan Android. iOS pakt zo’n 20 procent van de wereldwijde verkopen. Samen dus goed voor een marktaandeel van zo’n 90 procent, wat bijna heel de markt is. Maar we zitten nu in 2013, een jaar waarin veel kan veranderen. Zo is Windows Phone 8 eind vorig jaar uitgekomen en dit jaar was het de beurt aan BlackBerry 10. Twee nieuwe besturingssystemen met smartphones die goed meekunnen met de top.

In 2013 zal het derde ecosysteem duidelijk worden

Volgens Anshul Gupta, onderzoeker bij Gartner, zal dit jaar het jaar van het derde besturingssysteem worden. “2013 wordt het jaar waarin het derde ecosysteem duidelijk naar voren komt naar gelang de strijd tussen het nieuwe BlackBerry 10 en Windows Phone toeneemt“, aldus Gupta. Ook zei hij: “Er is momenteel geen fabrikant die de nummer drie positie op kan eisen. Het succes van Apple en Samsung is gebaseerd op de sterkte van hun merknamen en de sterkte van hun producten. Hun directe competitie, inclusief de fabrikanten met vergelijkbare producten, hebben moeite diezelfde merk-waardering de creëren onder klanten die, in een moeilijke economische periode, voor goedkopere producten kiezen in plaats van voor een merk.” Om succesvol te worden moeten BlackBerry en Microsoft dus een sterk merk neerzetten met een solide ecosysteem, gekoppeld aan zowel goedkope als dure toestellen.

Vergelijk de populairste Android, iOS, Windows Phone en BlackBerry telefoons!

675 miljoen smartphones verkocht in 2012

In 2012 werden er 38 procent meer smartphones verkocht dan in het jaar daarvoor terwijl de totale verkoop van mobiele telefoons met 1,7 procent afnam. Dit jaar zijn wereldwijd er zo’n 675 miljoen smartphones verkocht en volgens Gartner zal dat dit jaar oplopen naar 1 miljard smartphones.

Bron: Gartner


Tags: , , , , ,