Grand Theft Auto III review: hot or not? (video)

Gisteren is het langverwachte GTA3 uitgekomen voor onze geliefde smartphones en tablets. Ben je een iOS of Android gebruiker? Dan kun je de avonturen van de niet zo spraakzame Claude opnieuw beleven op je telefoon!

GTA3-10jarigBij de bekendmaking van het nieuws ging mijn (Stefan, redacteur van GSMacties.nl) hartje sneller kloppen. GTA3 roept bij mij veel herinneringen op en ik kan de dag dat de game uitkwam nog goed herinneren. GTA3 was in 2001 de eerste game met een gigantische open wereld waarin je enorm veel vrijheid had, inclusief een enorm lang, spannend en over-the-top verhaal. In mijn ogen is het dan ook een hele prestatie dat een dergelijke game nu werkt op de smartphone en tablet. Gisteren kwam de game dus uit en ik hem heb vrijwel direct binnengehaald op mijn HTC Desire Z. “Gaat de game werken? Waarschijnlijk niet, want het is een wat ouder toestel, maar het is het proberen waard!”, ging het in mijn gedachten.

Voor het eerst opstarten

Start-New-Game-KleinDe installatie was zo gedaan en de game startte op. GTA3 besloot echter om de spanning nog wat langer vast te houden, want voordat ik kon spelen moest er 400+ MB gedownload worden. Dat downloaden duurde een paar minuutjes en toen startte de game op. “RAM OK, ROM OK”. Net als op de PC! De intro alleen al riep herinneren op, want het is echt niks veranderd in al die tijd. Het hoofdmenu is wel anders en helemaal ingericht voor touchscreen apparaten, wat best lekker werkt. Maar goed, nu wist ik nóg niet of de game wel zou werken, want een simpel menu kan elke telefoon wel aan. Tijd dus om een nieuwe game te starten en te kijken hoe GTA3 het nou écht doet.

Start-New-Game-GrootVerraden en voor dood achtergelaten

De intro van het verhaal begon en het liep stukken beter dan verwacht. Ook hier weer veel herinneren, want werkelijk niks is veranderd ten opzichte van tien jaar geleden. Je overvalt samen met twee anderen een bank en wordt neergeschoten door een van je partners. Je wordt voor dood achtergelaten en de politie neemt je gevangen. Tijdens je transport in een politiewagen wordt je echter op brute wijze gered. En daar begint de game, op een kapotte brug in Liberty City.

Claude-Op-Brug-GrootHet eerste dat opvalt zijn de touchscreen controls. Alles wijst voor zich en de game laat zich prettig besturen. Het is wat wennen in het begin, maar werkt beter dan verwacht! Je rijdt naar een garage, waar je uitleg krijgt over het opslaan van de game. Daarna moet je naar Luigi toe rijden en een vrouw ophalen. Je eerste missie is voltooid en je hebt 1500 dollar verdiend.

Hot or not?

Ik moet eerlijk zeggen dat ik sceptisch was bij het lezen van het bericht dat GTA3 naar mobiele apparaten zou komen. Een dergelijke game, werkt dat wel met touchscreen? Het antwoord hierop is: ja, het werkt verbazend goed! Nou moet ik er wel bij zeggen dat de game hier en daar wat haperde op mijn HTC Desire Z, maar het draaide beter dan ik verwacht had. Voordat ik het wist was ik alweer een uurtje aan het gamen op mijn telefoon, en dat is alleen maar een goed teken! De touchscreen controls werken erg goed en grafisch ziet het er geweldig uit. Natuurlijk zijn er grafisch betere games, maar kun je daar ook chaos veroorzaken in een complete stad? Wat mij betreft is dit een absolute aanrader voor elke gamer met een iOS of Android apparaat en voor minder dan 4 euro (3,99 in de Android Market en 3,99 in de App Store) kun je de game gewoon niet laten liggen! Bekijk hieronder onze video impressie van GTA3 op de HTC Desire Z:

httpv://www.youtube.com/watch?v=WjwCQF1dcIU

GTA-1GTA-2GTA-3


Tags: , , , ,