Nokia richt zich op meer productie in Azië

Nokia heeft vandaag officieel naar buiten gebracht dat het zich meer gaat richten op het produceren van telefoons in Azië. Dit doet zij uit kostenoverwegingen, omdat produceren in Azië een stuk goedkoper is dan produceren in westerse landen.

nokia-logoNu produceert Nokia haar telefoons nog in fabrieken in Finland, Hongarije en Mexico. De productie in die fabrieken wordt teruggeschroefd terwijl de productie in Azië opgeschroefd wordt. Het resultaat moet zijn dat Nokia in de toekomst weer winstgevend wordt. Afgelopen jaar heeft Nokia een verlies geleden van 1,2 miljard euro ondanks geld van Microsoft voor het gebruik van Windows Phone en geld van Apple voor het gebruik van patenten. De verschuiving naar Azië gaat zo’n 4000 banen kosten in de huidige fabrieken.

Het is niet gek dat een fabrikant als Nokia besluit om te gaan produceren in Azië. De lonen zijn daar een stuk lager en je zit er enorm dicht bij de grondstoffen die dus niet de halve wereld rond verscheept hoeven te worden. In de Finse fabriek van Nokia worden momenteel nog onder andere de Nokia N8, E7 en Lumia 800 in elkaar gezet, maar dat ‘assembleren’ zal vanaf eind dit jaar stoppen. Bij die fabriek alleen al gaan 2000 banen verloren.

Bron: Nokia.com


Tags: