Google: ‘Steve Jobs was slechts voor de show tegen Android’

Bijna iedereen weet dat Steve Jobs Android kapot wilde maken, ongeacht de kosten. Al zou al zijn geld gebruikt moeten worden, Android moest en zou vernietigd worden. Dat allemaal zou echter niet veel meer dan ‘show’ zijn.

Larry Page, CEO van Google,  heeft in een interview met Bloomberg Businessweek een zegje gedaan over zijn eerste jaar aan het roer, de toekomst en de relatie met de concurrentie. Het meest opmerkelijke is wat hij gezegd heeft over Steve Jobs. Zo zou Larry Page een aantal ontmoetingen hebben gehad met Steve Jobs waarin ze van alles bespraken. Zeer opmerkelijk hierbij is dat Page zegt dat Jobs slechts voor de show zich fel afkeerde tegen Android. “Ik denk dat de Android strubbelingen voor de show waren. Ik had een (zakelijke) relatie met Steve. Ik kan niet zeggen dat ik veel tijd met hem doorbracht door de jaren heen, maar we zagen elkaar zo af en toe. We hadden altijd goede gesprekken en ook discussies verliepen prettig.”

Toen Larry Page een jaar geleden CEO werd van Google heeft Steve Jobs hem een e-mail verstuurd met daarin de vraag of ze samen konden komen om te praten. Larry Page zegt hierover: “Hij was behoorlijk ziek. Ik vond het een hele eer dat hij tijd met mij door wilde brengen. Je zou denken dat hij tijd door wilde brengen met zijn familie op dat moment. Hij had een hoop interessante visies over hoe je een bedrijf moet runnen en dat was eigenlijk alles dat we bespraken.”

Het meest opmerkelijke is dus dat Page heeft gezegd dat het hele gedoe rondom Android voor de show was. Maar waarom? Page: “Ik denk dat het hun belangen diende. Voor een hele hoop bedrijven is het prettig om een duidelijke concurrent te hebben waar je gezamenlijk (bedrijf en consument) tegen kunt zijn. Persoonlijk denk ik dat je wat hoger moet richten. Je moet niet naar de concurrentie kijken. Je moet kijken naar wat mogelijk is en naar hoe je de wereld kunt verbeteren.”

Naast zijn zegje over Steve Jobs heeft Larry Page ook wat gezegd over de hele patentenstrijd die van het ene op het andere moment is losgebarsten. “We hebben een behoorlijk aantal patenten, gewoon als Google. We hebben ze eigenlijk nooit hoeven gebruiken tegen anderen. We hebben bijvoorbeeld een hele hoop zoek-patenten, maar op de een of andere manier zijn we succesvol geworden zonder ze te gebruiken om anderen aan te klagen. Dus voor ons is de huidige trend voor bedrijven om een stuk meer springerig te zijn een treurig iets. Er gaat een hoop geld naar onder andere advocaten in plaats van geweldige producten voor consumenten. Persoonlijk denk ik dat bedrijven dit soort dingen gaan doen wanneer ze hun einde naderen of wanneer ze niet zeker zijn over hun vermogen om op een natuurlijke manier competitie te drijven.

Duidelijk taal dus van Google CEO Larry Page. Steve Jobs was zo kwaad nog niet op Android en heeft Page zelfs geholpen toen hij CEO werd, en de hele patentenstrijd is maar een zielige vertoning die helemaal niet nodig zou moeten zijn.

Bron: Bloomberg Businessweek


Tags: , , , ,