Apple: door Samsung minder iPhones en iPads verkocht

De rechtszaken tussen Apple en Samsung gaan nog steeds onverminderd door (tot vervelens toe) en de verschillende verklaringen die aangevoerd worden lijken steeds ongeloofwaardiger te worden.

Apple verkoopt minder producten door patentschending Samsung

Apple vs SamsungVolgens een getuige van Apple zijn er in de VS  2 miljoen minder iPhones en iPads verkocht doordat producten van Samsung teveel lijken op Apple-producten. Hierdoor zou Apple 488,8 miljoen dollar zijn misgelopen, aldus de getuige. Hier houdt het niet op want Apple is ook nog eens geld misgelopen omdat Samsung op sommige patenten geen licentie betaald. In totaal eist Apple ongeveer 2,5 miljard dollar.

Advocaten van Samsung stellen echter dat de iPhone 4 leveringsproblemen had vlak na het uitbrengen. Daardoor zou het berekenen van gemiste verkopen lastig zijn. Ook zou Apple aan Samsung meer vragen voor patentlicenties dan ze aan andere bedrijven vragen.

Gemiddelde consument ziet geen verschil tussen Samsung en Apple producten

In een andere zitting zijn er nog een aantal opmerkelijke uitspraken gedaan. Zo heeft Apple een tijdje terug Peter Bressler opgeroepen, een professor op het gebied van ontwerp en elektronica. Bressler is van mening dat een gemiddelde consument het verschil niet kan zien tussen de ontwerpen (van de Apple en Samsung producten) en dat een normale consument nooit geïnteresseerd is in dergelijke details. Nu zullen er best mensen zijn die niet precies weten hoe een bepaald type telefoon of tablet eruit ziet, maar wij hebben nog nooit verhalen gehoord over mensen die een iPhone wilde kopen maar thuiskwamen met een Samsung telefoon.

Daarnaast zou de gemiddelde consument, volgens Bressler, het verschil niet zien tussen de Galaxy Tab en iPad, mede dankzij de glimmende achterkant. Een leuk detail is hier echter dat de Galaxy Tab geen glimmende achterkant heeft en een tablet wordt, voor zover wij weten, met het scherm naar de consument getoond, niet met de achterkant. Naast Bressler had Apple ook andere getuigen opgeroepen die van mening waren dat de Samsung producten teveel lijken op die van Apple.

Afkijken bij concurrent niet verboden

Samsung zou in documenten gezegd hebben dat hun telefoons qua functies meer zouden moeten lijken op de iPhone. Het is echter niet verboden om bepaalde zaken af te kijken bij de concurrentie om zo je eigen product te verbeteren. Zo gaat het al jaren in vrijwel élke sector waar design en functies om de hoek komen kijken.

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar bij deze nog maar een keertje: stop met deze hele poppenkast! Beide bedrijven zijn geen lieverdjes, beide bedrijven hebben ideeën afgekeken en geen van de bedrijven is de uitvinder van de smartphone of tablet. Beide bedrijven zijn succesvol en in plaats van een rechter te laten beslissen over allerlei zaken moet het de consument zijn die de keuze maakt tussen Samsung of Apple.

Bron: Nu.nl


Tags: , , , ,