Prestaties smartphones beter te benchmarken

Futuremark is een enorm grote speler en bekende naam in de wereld van benchmarks. Ze zijn vooral actief op de PC-markt en bieden elk jaar de meest zware programma’s om de systemen tot de max te testen. Nu komt Futuremark ook naar mobiele apparaten, waardoor o.a. smartphones beter te benchmarken zijn.

Wat betekent ‘benchmark’?

We beginnen even met de uitleg wat een benchmark-programma nou precies doet. Om prestaties van verschillende apparaten te kunnen meten moet een aantal tests uitgevoerd worden. Denk aan grafische tests, tests die zich richten op de processor, het geheugen en meer van dat soort zaken. Het komt erop neer dat wordt gekeken hoe goed een systeem overweg kan met een dergelijke test en daar komt een score uit rollen. De scores van al die tests bij elkaar geeft een algemene prestatie-score. Wanneer je dat soort tests op genoeg andere apparaten hebt uitgevoerd kun je zien welk apparaat sneller is of grafisch beter en kan alles goed vergeleken worden. Voorheen had je benchmark-programma’s voor de desktop/laptop óf mobiele-besturingssystemen. Dat gaat nu veranderen met de cross-platform versie van 3DMark, van Futuremark.

3DMark voor een breed scala aan systemen

3DMarkWe hebben al eerder geschreven over 3DMark voor mobiele systemen, maar toen was er nog niet veel informatie beschikbaar. Nu heeft Futuremark echter aangekondigd dat 3DMark uit zal komen voor Windows-systemen (desktop), iOS, Android en Windows RT. Windows Phone staat er nog niet tussen, maar met een release op Windows RT zal 3DMark ook wel uitkomen op Windows Phone (maar dan wat later). Het doel is in ieder geval om verschillende systemen met elkaar te kunnen vergelijken. Voorheen konden grafische prestaties wel vergeleken worden tussen iPhone en Android, maar nu kan het dus met nog veel meer systemen.

httpv://www.youtube.com/watch?v=tKDujIBXO8E


Tags: , ,