Hoeveel vrijheid wil jij op je smartphone?

Momenteel hebben we drie grote besturingssystemen: iOS van Apple, Android van Google en Windows Phone van Microsoft. Elk systeem brengt zijn eigen mate van aanpasbaarheid met zich mee, maar in hoeverre is dat handig?

Sommige mensen houden van veel vrijheid en anderen hebben juist een bepaalde structuur nodig. Hoeveel structuur, of gebrek aan structuur, heeft elk systeem eigenlijk en is dat nou handig? We nemen de drie grootste; iOS, Windows Phone en Android met je door. We gaan bij elk systeem uit van non-rooted en niet gejailbreakt (dus geen opties die je standaard niet hebt).

iOS

iOS homescreeniPhones staan erom bekend dat je er niet heel erg veel vrijheid op hebt. Apple legt je een hele hoop restricties op en daar moet je het maar mee doen. In de begindagen van de iPhone kon je niet veel meer dan icoontjes verplaatsen, maar dat is al een beetje veranderd. Met iOS 5 kun je naast icoontjes verplaatsen ook je achtergrond veranderen of mapjes aanmaken. En daar houdt het ook wel mee op eigenlijk. De een vindt het heerlijk, de ander heeft er een hekel aan. Het is net als een kamer in je huis: hoe weinig opties je ook hebt, soms wil je gewoon even kijken hoe een andere opstelling werkt.

+ Je iPhone wordt geen rommeltje en blijft er altijd strak uit zien
+ Gebruikers worden niet overladen met keuzes
– Soms wil je het even helemaal anders doen
– Elke iPhone ziet er in feite hetzelfde uit

Windows Phone

Windows Phone homescreenWindows Phone is een nieuw en trendy systeem dat (helaas) nog niet echt van de grond is gekomen. WP ziet er compleet anders uit dan andere systemen en pakt het helemaal anders aan. Geen saaie icoontjes meer die overal hetzelfde zijn, geen homescreens waar je horizontaal doorheen bladert en geen statisch uiterlijk. Je hoofdscherm bevat tiles (“tegels”) die je naar hartenlust kunt toevoegen, verwijderen of aanpassen. Die tiles veranderen ook op basis van de snelkoppeling die erachter zit. Denk aan een contactpersonen tile die je contactpersonen laat zien, een weer tile die het huidige weer laat zien, een film tile die de laatste films laat zien en ga zo maar door. Met Windows Phone heb je wat meer vrijheid dan dat je met iOS hebt, al is het nog steeds redelijk beperkt.

+ Je hoofdscherm blijft overzichtelijk, hoeveel tiles je ook toevoegt
+ Hoewel je jouw Windows Phone telefoon helemaal personaliseren met eigen interesses, zal het nooit breken met de stijl die Microsoft je oplegt.
– Het voornoemde kan ook weer een nadeel zijn: je kunt nooit breken met de stijl die Microsoft je oplegt
– Geen andere opties behalve de live tiles, wat sommige mensen misschien niet helemaal trekt.

Android

Android homescreenAndroid is het beste aan te passen van de drie. Je kunt werkelijk alles doen en laten wat je wilt en niks is te gek. Er zijn talloze apps beschikbaar die je in staat stellen werkelijk alles aan te passen. Van de ‘app drawer’, icoontjes en de balk onderin waar je snelkoppelingen staan, tot de complete look en feel, functionaliteit en nog veel, veel meer. Er zijn ook talloze forumtopics die zich specifiek richten op het aanpassen van Android. Je hebt de keuze uit honderden widgets met elk tientallen aangepaste thema’s, duizenden icoontjes, honderden nieuwe lockscreens, ontelbaar veel achtergronden, en ga zo maar door. Wil je je Android toestel op Windows Phone laten lijken? Dat kan! Wil je hem op een iPhone laten lijken? Check! Wil je één homescreen of zeven? Ook mogelijk! Wil je alles roze, blauw, rood, zwart, wit, paars, of een andere kleur? Dat kan. En zo kun je een hele lijst opnoemen met de mogelijkheden die je hebt.

+ Je eigen stijl en dus een werkelijk unieke smartphone
+ Je kunt werkelijk álles doen wat je wilt, ongeacht hoe gek of apart het is
– Teveel keuze is een flinke afknapper voor sommige mensen
– De kans een thema in elkaar te zetten waar ogen van gaan bloeden (zó vol, zóveel verschillende stijlen, lelijke icoontjes, een spuuglelijke achtergrond, etc.)

Veel vrijheid, een zegen of een vloek?

De een zal iOS nooit nemen vanwege het gebrek aan vrijheid, de ander zal Android nooit pakken vanwege teveel vrijheid. Maar is veel vrijheid nou juist erg prettig of maakt het alles te lastig? Dat ligt eraan: kun je met vrijheid omgaan en weet je hoe je alles functioneel houdt? Het is natuurlijk prachtig dat je alles naar wens kunt aanpassen, maar sommigen slaan er iets teveel in door. Uiteindelijk is de keuze aan jou: weinig vrijheid, een beetje vrijheid of enorm veel vrijheid. Kun je ermee omgaan of niet? Wil je per se je eigen stijl doorvoeren of vind je de opgelegde stijl goed genoeg?

Lees meer over de verschillende systemen:
Alles over iOS
Alles over Windows Phone
Alles over Android


Tags: , , ,