De Samsung Galaxy S4 nader bekeken

Gisteren was het dan zo ver: de aankondiging van de Samsung Galaxy S4. In de Radio City Music Hall in New York hield Samsung zijn eigen Unpacked 2013 evenement waar het nieuwe vlaggenschip uit de doeken gedaan is.

De persconferentie was wat anders dan we gewend zijn. In plaats van een statische omgeving met een hoop technische praat ging Samsung voor een theater-aanpak. Korte toneelstukjes, muziek van een orkest en een constant veranderend decor. Niet iedereen kan de aanpak waarderen, maar het liet wel op een speelse manier de vele nieuwe mogelijkheden van de Galaxy S4 zien. Wat die mogelijkheden zijn? Dan lees je in dit artikel!

Geen nieuw design

Galaxy S4 overviewHet eerste wat opvalt is dat de Samsung Galaxy S4 geen nieuw design heeft. Hij lijkt daarmee erg op de Galaxy S3. De afmetingen zijn 136,6 x 69,8 x 7,9mm en hij heeft een gewicht van 130 gram. Het scherm heeft een grootte van 5 inch en een resolutie van 1920×1080 pixels, full HD dus. Verder is er 2GB werkgeheugen aanwezig en kun je kiezen tussen 16, 32 en 64GB. Gezien de vorige toestellen van Samsung denken wij echter dat we hier in Nederland alleen de 16GB-versie zullen krijgen. Gelukkig is het geheugen uit te breiden met een MicroSD-kaartje met een maximale grootte van 64GB. Aan geheugen dus geen gebrek! Er zijn twee camera’s aanwezig, eentje van 13 megapixels en eentje van 2 megapixels. De Galaxy S4 draait op Android 4.2.2

Waar veel verwarring over was is de processor. Er gingen geruchten dat Samsung niet zijn eigen Exynos-chipset zou gebruiken en een Snapdragon 600 zou gebruiken. Die Snapdragon 600 blijkt er inderdaad in te zitten en draait op vier kernen met een snelheid van 1,9GHz.

De Galaxy S4 biedt veel nieuwe software-functies


De Samsung Galaxy S4 biedt enorm veel nieuwe functies. Denk aan Smart Scroll, Smart Pause, S Voice Drive, S Translator, Air View, Group Play, een temperatuur-meter, een vochtigheidsmeter en een infrarood-LED.

Smart Scroll – Deze functie maakt het mogelijk om tekst op je telefoon te scrollen met je ogen. Dit werkt doordat de frontcamera je ogen in de gaten houdt en wanneer je onderaan het scherm bent met lezen scrolt hij automatisch naar beneden.
Smart Pause – Ook deze functie maakt gebruik van de frontcamera. Wanneer je een filmpje kijkt en je kijkt even weg van het scherm, dan wordt de video automatisch gepauzeerd.
S Voice Drive – De Galaxy S4 wordt standaard geleverd met ingebouwde navigatie. Geen gedoe met aparte apps of Google Maps maar een volledig functionerende navigatie ‘out of the box’.
S Translator – De grenzen van de wereld lijken steeds meer te vervagen en steeds vaker kom je in aanraking met mensen die een andere taal spreken. Geen gedoe meer met talenboekjes maar gewoon spreken tegen je Samsung Galaxy S4. Hij vertaald dan direct de tekst naar een taal naar keuze. Wanneer de andere persoon daar dan op reageert in zijn taal vertaalt de Galaxy S4 dat weer automatisch terug naar jouw taal.
Air View – Deze functie laat je jouw scherm bedienen zonder hem aan te raken. Zo kun je scrollen of van muziek wisselen door met je vinger boven het scherm te bewegen. Ook kun je previews zien van e-mails of foto’s door met je vinger boven het scherm te ‘zweven’.
Group Play – Met Group Play kun je een aantal Galaxy S4’s omtoveren tot een krachtig geluidssysteem. Één telefoon speelt een nummer af en met Group Play wordt dat gestreamd naar andere toestellen.
Temperatuur- en vochtigheidsmeter – Dit is iets wat je niet vaak ziet, namelijk twee sensoren om de temperatuur en vochtigheid te meten. De toepassing is ons niet helemaal duidelijk en het zal dan ook maar een kleine doelgroep aanspreken.
Infrarood – Deze functie zagen we eerder ook al in de HTC One. Een infrarood-LED om bijvoorbeeld je telefoon om te toveren tot afstandsbediening. Een telefoon heb je vaak bij je en dus is die vaker binnen handbereik dan de afstandsbediening. In zo’n geval kan de infrarood-LED dus erg handig zijn.

De camera

De hoofdcamera van de Galaxy S4 heeft 13 megapixels tot zijn beschikking en de frontcamera heeft 2 megapixels. Wat dat betreft niks nieuws onder de zon maar de Galaxy S4 komt wel met een hele hoop nieuwe features zoals DualShot, Shoot&Sound, Drama Shot en Story Album.

DualShot – Deze functie stelt je in staat jezelf in een genomen foto te plaatsen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de frontcamera die een foto van jou neemt op het moment dat je een foto van bijvoorbeeld je vriendin of kinderen maakt. Vervolgens wordt een kleine foto van jou in de door jou genomen foto geplaatst.
Shoot&Sound – Shoot&Sound is een soort geluidsfragment 2.0. Je maakt een foto en tijdens het maken van de foto wordt een kort geluidsfragment opgenomen. Het probleem is alleen dat foto-bestandsformaten uiteraard geen ondersteuning voor audio hebben dus we vragen ons af in wat voor formaat dit opgenomen gaat worden.
Drama Shot – Je kunt met Drama Shot filmpjes opnemen op een hoge framerate. Op deze manier kun je het filmpje vertraagd afspelen met een slowmotion effect voor wat extra ‘drama’.
Story Album – Dit combineert foto’s, filmpjes, het weer, de locatie en updates op bijvoorbeeld Facebook over een evenement of gebeurtenis.

Galaxy S4 gaat voor software-vernieuwingen

Samsung Galaxy S4 liggendHet is jammer dat de Samsung Galaxy S4 zoveel op zijn voorganger lijkt. We hadden liever een nieuw design gezien. De specificaties zijn dan wel weer goed en het toestel heeft een flinke reeks aan nieuwe functies aan boord. De ene functie is wat praktischer dan de andere en in sommige gevallen zal het meer experimenteren zijn dan wat anders, maar een gegeven paard mag je niet in de bek kijken. Het lijkt er dus ook op dat Samsung bij de Galaxy S4 meer heeft ingezet op innovaties op software-gebied dan een nieuw design.

Bekijk en vergelijk de allereerste acties van de Samsung Galaxy S4!

De Galaxy S4 moet eind april uitkomen met een adviesprijs van 699 euro.


Tags: , , ,