Microsoft en Google kunnen niet samenspelen

De officiële Youtube-app op Windows Phone heeft al voor heel wat nieuws gezorgd. Wel in de Marketplace, niet in de Marketplace, en dan weer wel en dan weer niet. Wat is er toch aan de hand met Microsoft en Google?

Google wil niet samenspelen met Microsoft

Youtube WPHet gaat al een tijdje over en weer tussen technologie-giganten Microsoft en Google. Niet om patenten, niet een bepaald design, maar vanwege de Youtube-app. Google wil om de een of andere reden geen apps ontwikkelen voor Windows Phone 8 (en Windows 8). Geen Google-apps betekent geen Youtube, maar Youtube is wel een vereiste voor veel gebruikers. Hoe moet je anders voldoen aan je behoefte om falende mensen en schattige kattenfilmpjes te zien?

Google en Microsoft werken samen, maar dat is niet te merken voor de buitenwereld

Om een lang verhaal kort te maken: Microsoft wil een officiële Youtube-app op hun systeem. Omdat Google niet mee wilde werken besloot Microsoft het heft in eigen handen te nemen en zelf een app te ontwikkelen. Wel met de mogelijkheid video’s te downloaden en er werden geen advertenties getoond. Google was hier uiteraard niet blij mee en eiste dat Microsoft de app offline zou halen. Dat gebeurde en Microsoft stelde voor om samen te werken met Google om een nieuwe app te maken. En toen begon de echte ellende pas.

Google zou namelijk bepaalde codes niet vrij willen geven, waaronder de code voor het weergeven van advertenties. Hierdoor is het niet mogelijk voor Microsoft om advertenties te tonen in de app. Er is nu al een paar keer een nieuwe Youtube-app in de Marketplace verschenen maar die is steeds offline gehaald na klachten vanuit Google.Het stomme is echter dat er samengewerkt wordt tussen de beide partijen. Hoe kan het dan dat het constant fout gaat?

Gisteren was het weer zo ver. De app stond pas nét in de Marketplace en ook deze keer moest hij offline na een klacht van Google. Ook nu zouden advertenties weer het probleem zijn geweest. Daar komt nog eens bij dat Google nu eist dat Microsoft de Youtube-app maakt in HTML5, maar dat is op dit moment nog erg lastig en neemt erg veel tijd in beslag. Het gekke is echter dat Google zelf geen gebruikmaakt van HTML5 voor de Youtube-app op Android en iOS. David Howard van Microsoft zei er het volgende over: “Het lijkt er op dat de redenen die Google aandraagt om onze app te blokkeren op zo’n manier gefabriceerd zijn dat we niet dezelfde ervaring kunnen bieden als die de Android- en iPhone-gebruikers krijgen. De wegversperring die Google opgezet heeft is onmogelijk te ontwijken, en dat weten ze.”

Concurrentiebelemmering door Google?

Op dit moment heeft het er alle schijn van dat Google Microsoft moedwillig dwarsboomt. Uiteraard is Youtube een dienst van Google en Google mag zelf beslissen wat ze met een dienst doen, totdat die dienst bijna ‘onmisbaar’ is geworden. Youtube is zó groot dat het niet geaccepteerd wordt vanuit de consument als het niet of slecht te gebruiken is op een apparaat. Als je als bedrijf op zo’n moment besluit de dienst niet beschikbaar te maken op een bepaald platform dan wordt het al snel gezien als concurrentiebelemmering. Die vermoedens worden min of meer bevestigd door het feit dat Microsoft eisen opgelegd krijgt voor een Windows Phone-app; eisen die niet gelden op andere platformen.

Misschien dat Google even vergeten is wat hun slogan is: Don’t be evil.

Bron: BGR.com


Tags: , , , ,