Windows Phone 8 GDR2- en Amber-update nader bekeken

Juli en augustus staan voor veel Windows Phone 8-gebruikers in het teken van de langverwachte GDR2/Amber-update. Wij hebben de update inmiddels ontvangen en gaan een aantal vernieuwingen nader bekijken.

Bekijk en vergelijk Windows Phone-toestellen van alle fabrikanten!

GDR2 nader bekeken

Vorige maand is de uitrol van de GDR2-update voor Windows Phone 8 begonnen. Deze update is relatief klein maar voegt wel een aantal mooie nieuwe features toe. Een aantal van deze features gaan we even nader bekijken.

FM Radio – Hier is nogal wat om te doen geweest. De FM radio zat namelijk wel in Windows Phone 7 maar ontbrak in Windows Phone 8 ondanks dat veel toestellen het wel ondersteunen. Nu is FM radio weer terug en je kunt het bereiken via Muziek & Video’s. De app is erg simpel maar doet wat het moet doen, namelijk FM radio mogelijk maken. Je kunt eenvoudig van frequentie wisselen, zenders als favoriet markeren en je ziet de RDS-data onder in beeld staan. Je moet wel oordopjes of een koptelefoon aansluiten omdat dat fungeert als antenne maar je kunt daarna ook radio via de speaker luisteren. Dit doe je door je vinger even op de frequentie te houden. Hierna verschijnt een menu en daar kun je de speaker selecteren. De geluidskwaliteit van de radio is prima te noemen.

FM RadioData Sense – Misschien wel het grootste gemis in Windows Phone 8! Het was namelijk niet mogelijk je dataverbruik in de gaten te houden. Data Sense is er al sinds de release van Windows Phone 8 maar was nog niet beschikbaar in onder andere Nederland. De app werkt erg goed en is erg uitgebreid. Je kunt limieten instellen, je ziet het verbruik van mobiel internet en wifi apart en kunt per app zien hoeveel data er verbruikt is.

DataSenseStandaard camera-app selecteren – Het is na de update mogelijk om een standaard camera-app te selecteren. Dit is dan de app die opent wanneer je de camera-knop ingedrukt houdt.

Uiteraard zijn er ook nog andere vernieuwingen en verbeteringen toegevoegd. Denk aan ondersteuning voor CardDAV en CalDAV, HTML5-verbeteringen in Internet Explorer, optimalisatie in Xbox Music en verbeteringen in de manier waarop VoIP verwerkt wordt waardoor onder ander Skype beter moet werken.

De Amber-update nader bekeken

Deze maand begint de uitrol van de Amber-update voor de Lumia’s van Nokia. Deze update combineert GDR2 met toevoegingen van Nokia en daardoor is deze update dan ook iets uitgebreider dan de GDR2-update op zichzelf.

Fotografie algoritmen – Een lastige term maar wel een erg belangrijke. Nadat er een foto gemaakt wordt moet het verwerk t worden en dit gebeurd door middel van algoritmen. Het is allemaal vrij technisch maar uiteindelijk bepalen die algoritmen hoe een foto eruit ziet. Die algoritmen zijn verbeterd waardoor foto’s beter ogen. Betere ruisreductie, betere kleuren en betere scherpte. Ook is bij sommige toestellen de ISO-waarde verhoogd. Zo is het Lumia 920-gebruikers nu mogelijk om tot ISO 3200 te gaan waar eerst ISO 800 het hoogste was.

Hieronder kun je een aantal vergelijkingen bekijken tussen foto’s genomen met een Lumia 920 zonder update en eentje mét de update:

*Klik op de foto’s voor een grotere versie waarop je het verschil duidelijk kan zien

Nokia Smart Camera – De Nokia Smart Camera is een leuke app om mee te spelen. Je kunt er namelijk leuke actie-foto’s mee maken om die daarna te bewerken. Wanneer je een foto maakt worden er 10 frames geschoten (7 frames op toestellen met 512MB werkgeheugen). Daarna is het mogelijk de ‘beste foto’ te selecteren, een ‘actie shot’ samen te stellen, bewegingsonscherpte toe te voegen, gezichten te wijzigen of bewegende objecten te verwijderen. Die laatste twee opties zijn vooral bedoeld voor groepsfoto’s.

Smart CameraDe app werkt verbazingwekkend goed en kan leuke resultaten opleveren. Helaas hebben we nog niet heel veel met de app kunnen spelen maar je kunt er ongetwijfeld erg leuke dingen mee doen!

Nokia Pro Camera – De app is geïntroduceerd met de Nokia Lumia 1020 en is nu ook beschikbaar voor de Lumia 92*-serie. Nokia Pro Camera geeft de gebruiker volledige controle over de camera waardoor je telefoon in principe veranderd in een volwaardige compactcamera. In eerste opzicht lijkt Pro Camera op een normale camera-app maar wanneer je het foto-icoon naar links veegt krijg je een hoop opties voorgeschoteld. Witbalans, handmatige focus, ISO, sluitertijd en belichting. Ook is het mogelijk ontspanvertraging toe te passen, bracketing te gebruiken en om de camera aan de voorkant te gebruiken.

Camera ProNaast foto’s maken met Pro Camera is het ook mogelijk te filmen. In videomodus heb je helaas wat minder opties, namelijk alleen maar witbalans en focus. We hadden graag ook ISO en sluitertijd gezien in de videomodus. De audio van een video, opgenomen in Pro Camera, is wel beter dan een video opgenomen met de standaard app. Zo is er ondersteuning voor stereo-audio en kun je de bass filter zelf aanpassen.

Video Trimmer en Nokia Video Upload – Het is nu mogelijk om een video bij te knippen. Stel dat er in het begin iets zit dat je liever weg wilt hebben dan is dat mogelijk. Hetzelfde geldt natuurlijk voor iets wat op het einde van de video zit. Door een punt in het begin van de video en op het einde van de video te verslepen kun je je video korter maken. Daarna kun je je video eenvoudig uploaden naar Youtube met Nokia Video Upload.

Scherm+Aanraken – In Scherm+Aanraken zijn een aantal zaken toegevoegd. Zo kun je het kleurprofiel aanpassen. Hiermee kun je de kleur van je scherm warmer of kouder maken of de kleuren wat meer laten springen. Onder de tap ‘aanraken’ is het mogelijk om aan te vinken dat je je telefoon wilt kunnen activeren door tweemaal op het scherm te tikken. Deze optie werkt erg goed maar verbruikt wel extra stroom.

Nog een nieuwe optie is ‘glimp’. Deze optie laat de tijd zien wanneer je je telefoon vergrendeld. Je hebt een aantal opties. Zo kun je inschakelen op momenten dat je hand in de buurt van je telefoon komt, je kunt het permanent inschakelen of tussen bepaalde tijden. Ook is het mogelijk glimp te dimmen in de nacht tussen bepaalde tijden. Het is een leuke extra maar verbruikt wel extra stroom.

Scherm+AanrakenEnkele andere vernieuwingen zijn ‘Draaien om te dempen’ en de mogelijkheid om bepaalde nummers te blokkeren. Met draaien om te dempen is het mogelijk het geluid van je telefoon uit te schakelen wanneer je gebeld wordt. Je kunt dan nog gewoon opnemen maar het geluid wordt uitgeschakeld. Dit doe je door je telefoon om te draaien. Het blokkeren van nummers is rechttoe-rechtaan. Je kunt nummers toevoegen aan de filter en die nummers kunnen je dan niet meer bellen en sms’en. Geblokkeerde telefoontjes en sms’jes zijn wel te bekijken zodat je weet wát er geblokkeerd is. De accuduur is eveneens verbeterd en daardoor zou een Lumia zo’n 10% langer mee moeten gaan, maar dat is afhankelijk van hoe je je toestel gebruikt.

Bekijk acties van van alle Nokia Lumia’s waaronder de populaire Lumia 920 en Lumia 520!

Tags: , , , , ,