Artikel: De smartphone is de nieuwe point-and-shoot camera

In bijna ieder huishouden ligt wel een compactcamera, een zogeheten point-and-shoot. Een simpele camera waarbij je alleen maar op ‘het knopje’ hoeft te drukken om een foto te maken. Maar de smartphone begint die plaats in te nemen.

De compactcamera voor al je foto’s!

Canon IXUSBijna iedereen heeft wel een simpele camera thuis liggen. Zo eentje die lekker compact is, niet duur en waarbij je foto’s maakt puur door op één knopje te drukken. Geen gedoe met instellingen, geen gedoe met scherpstellen en geen gedoe met allerhande lenzen die je erbij moet kopen. Het is super handig om zo’n camera te hebben puur om het feit dat ze zo makkelijk mee te nemen zijn en dat je met de grootste eenvoud foto’s kunt maken. Maar toen kwamen er opeens telefoons uit met ingebouwde camera’s.

Het begin van de cameraphone

Cameraphone_012000 – Een van de eerste telefoons met een ingebouwde camera is de J-SH04 van J-Phone die foto’s maakte met een resolutie van 0,1 megapixels. Een enorm kleine resolutie maar wel de start van een van de meestgebruikte functies van telefoons in de toekomst.

2002 – Eind 2002 kwam de eerste telefoon met camera uit in de Verenigde Staten. Het was de Sanyo SCP-5300 met een 0,3-megapixelcamera. Je kon opeens foto’s maken met een resolutie van 640×480 pixels! Daarbij had deze telefooncamera ook functies aan boord als een flits, witbalans, een timer, digitale zoom en diverse filters.

2004 – In juli van 2004 kwam de PM8920 van Sprint uit en deze telefoon kon 1,3-megapixelfoto’s maken. Voor het eerst was het mogelijke om, met een telefoon gemaakte foto’s, in een fatsoenlijke kwaliteit uit te printen. Tegen het einde van 2004 had meer dan de helft van de verkochte telefoons een camera aan boord.

De evolutie van de cameraphone

Cameraphone_022005 – Tussen 2004 en 2007 was een ietwat vreemde periode. Het was de aanloop naar de smartphone en er werd door diverse merken gefocust op bijvoorbeeld fotografie. Zo kwam Nokia in 2005 met de 2-megapixel Nokia N90. Deze had een Carl Zeiss lens, autofocus, een LED-flits en een scherm dat je kon draaien. In 2006 kwam Sony-Ericsson met de legendarische K800i. Deze had een 3,2-megapixelcamera met autofocus, beeldstabilisatie en een Xenon-flits. Deze toestellen leken vaak echter meer op een camera dan op een telefoon en waren vaak redelijk dik.

2007 – In 2007 kwam de bijna legandarische Nokia N95 op de markt. Deze had een 5-megapixelcamera aan boord en kon video’s opnemen met 30 beelden per seconde.

Naast steeds betere camera’s kregen de telefoons ook steeds meer opties en functies mee waardoor ze meer en meer op PDA’s leken. Je kon muziek en films afspelen, games spelen, je had een agenda, kon internetten en er was zelfs navigatie beschikbaar! En toen kwam er de telefoon die de wereld van telefoons voorgoed veranderde.

De revolutie van de cameraphone

Cameraphone_032007 – Kort na de release van de Nokia N95 kwam de eerste iPhone op de markt. Deze had slechts een 2-megapixelcamera en kon geen video’s opnemen. Een stapje terug dus wat betreft camera’s in telefoons. De iPhone was echter het begin van de smartphone en het einde van de populariteit van de featurephone.

2008 – De eerste 8-megapixelcamera in een telefoon was in 2008 te vinden in de Samsung i8510. Een goede camera was echter niet meer genoeg om een succes te behalen want sinds de komst van de iPhone begon het touchscreen in populariteit te stijgen en een touchscreen had de i8510 niet. LG was het eerste merk dat een smartphone uitbracht met een 8-megapixelcamera en dat toestel heette de LG Renoir.

Veel smartphones hadden echt vreselijke camera’s aan boord. Lang bleven de meeste camera’s op smartphones rond de 5 megapixels hangen en alleen de duurste smartphones hadden iets betere camera’s aan boord. Het probleem was dat er in een smartphone heel wat minder ruimte is voor een fatsoenlijke sensor en lens, zeker vergeleken met relatief dikke toestellen als de Nokia N95 en K800i.

De nieuwe evolutie van de cameraphone

Cameraphone_04De camerakwaliteit in smartphones is door de jaren heen zeer geleidelijk verbeterd dus het is moeilijk te zeggen welke toestellen voor ware revoluties hebben gezorgd. Apple probeert met elke nieuwe iPhone-versie de fotokwaliteit aanzienlijk te verbeteren, Samsung en Sony zijn constant druk in de weer met nieuwe technieken en Nokia is goed bekend om zijn PureView-techniek.

2013 is echt het jaar geweest van de cameraphone. Sony kwam met de Xperia Z en Z1, Apple kwam met de iPhone 5S, Samsung kwam met de Galaxy S4, S4 Zoom en de Galaxy Note 3, LG kwam met de LG G2, HTC met de One en Nokia met de Lumia 920 en 1020. Stuk voor stuk populaire telefoons en allemaal hebben ze de focus redelijk op fotografie liggen.

Foto’s genomen met die toestellen zien er goed uit en kunnen zich prima meten met foto’s die gemaakt zijn met de populaire compactcamera. Daarbij komt dat je een smartphone vaker bij je hebt dan een compactcamera én je kunt foto’s via je smartphone eenvoudig bewerken en delen met vrienden, familie en zelfs de hele wereld. Alleen een functie om goed te zoomen mist vaak nog maar met dat gemis heeft onder andere de Lumia 1020 korte metten gemaakt.

De toekomst van de cameraphone

Camera’s in smartphones zullen ongetwijfeld steeds beter worden en fabrikanten zullen zich mogelijk meer gaan focussen op extra fotografie-accessoires voor smartphones. Zo heeft Nokia voor de Lumia 1020 al een cameragrip op de markt gebracht en Sony heeft voor de Xperia Z1 lenzen uitgebracht met ingebouwde sensors.

Wel denken we dat de kwaliteit van de cameraphone weer een stapje achteruit gaat zodra er een nieuwe telefoon-revolutie komt. Denk aan flexibele telefoons, slimme horloges of slimme brillen. Op den duur zal bij veel mensen de compactcamera echter wel verdwijnen en zal de telefoon die functie overnemen. Iets dat nu waarschijnlijk al veel gebeurt.

Vergelijk aanbiedingen van de beste cameraphones van het moment!

 

 


Tags: , , , ,