Apple vindt Zwarte Piet aanstootgevend

Er is nogal wat te doen geweest rondom Zwarte Piet. De grote kindervriend en trouwe knecht van Sinterklaas zou volgens sommige aanstootgevend zijn en verwijzen naar een verleden van slavernij. Ook Apple zou het personage aanstootgevend vinden.

Apple wil Zwarte Piet niet in de App Store

Brandcams ontwikkelde een app voor het bedrijf dat achter De Club van Sinterklaas zit. Met de app, genaamd SintCam, kon je foto’s maken met Sinterklaas en diverse Pieten. Dit werkt via een plaatje dat over de foto heen wordt gelegd, een soort kader. Allemaal leuk en aardig en goed bedoeld, maar de app is niet toegelaten tot de App Store van Apple. De reden: aanstootgevende content. De app zal geweigerd worden zolang er Zwarte Pieten in de app aanwezig zijn. Er zit voor Brandcams dus niet anders op dan de Zwarte Pieten uit de app halen en opnieuw indienen.

SintCamDe SintCam is ook te vinden in Android. In eerste instantie bevatte die app gewoon de Zwarte Pieten maar die zijn ook uit die versie gehaald.

Zwarte Piet en Blackface

Het probleem met de afkeuring door Apple komt waarschijnlijk doordat ze in de Verenigde Staten Sinterklaas niet kennen. Een blanke man met zwarte helpers roept vooral in de Verenigde Staten veel vraagtekens op vanwege het slavernijverleden van dat land. Door Amerikanen wordt Zwarte Piet dan ook al snel als schokkend ervaren. Dat komt het Amerikaanse fenomeen ‘Blackface’ kennen, wat een type make-up is dat vroeger gebruikt werd in theaters. Blackface laat een stereotype zwart persoon zien en wordt als aanstootgevend ervaren, wat de reden is dat je het bijna niet meer tegenkomt. En hoewel Zwarte Piet ook een vorm van Blackface is, is de context compleet anders waardoor de twee niet te vergelijken zijn.

BlackfaceBron: Tweakers


Tags: , , , , , ,