Volgende iPhone heeft mogelijk trackpad in homeknop

Apple heeft een patent aangevraagd dat te maken heeft met een trackpad in de homeknop. Op die manier zou je de homeknop kunnen gebruiken om op je iPhone te navigeren. Ook moet het mogelijk worden meer te doen met het uitlezen van je vingerafdruk.

Nieuwe iPhone is mogelijk te bedienen via de homeknop

In de iPhone 5S is de homeknop al omgetoverd tot homeknop én vingerafdrukscanner, maar er zijn plannen om de functionaliteiten van de homeknop nog meer uit te breiden. Apple heeft namelijk een patent ingediend voor een homeknop die tevens gebruikt kan worden als trackpad. Een trackpad wordt vooral op laptops gebruikt als muis. Je beweegt dan met je vinger over het trackpad en die beweging vertaalt zich naar de muisaanwijzer.

iPhone trackpadSommigen zien de nieuwe functie als een verwijzing naar grotere schermen in nieuwe iPhones. Door de homeknop te gebruiken als besturing van het scherm kun je een groter scherm gebruiken zonder dat je twee handen nodig hebt om het te bedienen. Onder andere de originele HTC Desire had overigens als een trackpad verwerkt in de homeknop waarmee je onder andere door de homescreens kon scrollen.

Niet alleen trackpad te vinden in het patent

Naast de homeknop als trackpad zijn er nog meer functies te vinden in het patent, en die hebben niet alleen betrekking op de homeknop. Ook het scherm zou een metamorfose ondergaan en dienst kunnen doen als vingerafdrukscanner. Op die manier kunnen applicaties geblokkeerd worden of juist geopend op basis van je vingerafdruk. Ook zou er zou gezien kunnen worden door het scherm welke vingers het toetsenbord aanraken om op die manier het typen te verbeteren.

Andere zaken die in het patent voorkomen zijn:
– Gebruikmaken van druk en beweging om de homeknop om te toveren tot simpele gamecontroller.
– Door een ‘scrollwheel’-beweging te maken op de homeknop kun je door apps bladeren.
– Vingerafdrukherkenning gebruiken voor apps met leeftijdsrestrictie, het beperken van het volume, het automatisch vergroten van letters voor kinderen, ouderen en slechtzienden.
– Automatisch invullen van formulieren of het laden van gepersonaliseerde websites na het scannen van je vingerafdruk.
– Ondersteuning voor meerdere gebruikers, inclusief gastaccounts, op basis van vingerafdruk.
– Locatie ‘check-ins’, mobiel betalen en het taggen van foto’s/documenten op basis van vingerafdrukken.

Het gaat voor nu nog slechts om een patent en niet om een daadwerkelijk product maar het lijkt er op dat Apple hoog in wil zetten op het gebruiken van je vingerafdruk. Tevens lijkt het er ook op dat Apple gewoon alle vingerafdruk-toepassingen wil patenteren die ze kunnen bedenken. Het is dus even afwachten welke toepassingen hun weg vinden naar een nieuwe iPhone of iPad. Voor wie de tijd heeft en het interessant vindt: het 600 pagina’s-tellende patent kun je hier vinden.


Tags: , , , ,