Nokia verkoopt minder Lumia’s

Nokia heeft het afgelopen kwartaal minder telefoons verkocht dan een kwartaal eerder. De daling is maar licht maar voor Windows Phone is elke daling een daling teveel. Het probleem is mogelijk te zoeken in het uitblijven van bepaalde modellen.

Nokia verkoopt iets minder smartphones

Nokia heeft in het laatste kwartaal van 2013 8,2 miljoen Lumia’s verkocht. Dat is bijna het dubbele van de 4,4 miljoen die verkocht werden in het vierde kwartaal van 2012, maar 0,6 miljoen minder dan het derde kwartaal van 2013. Ook de gemiddelde prijs van een verkochte Lumia daalde en staat nu op 134 euro. Mogelijk is die prijs te verklaren door de populariteit van de goedkope Nokia Lumia 520. Het wereldwijde marktaandeel van Nokia wordt rond de 3 procent geschat. Hierdoor is Nokia nog altijd kleiner dan merken als Huawei, Sony en LG maar wel groter dan HTC en BlackBerry.

Nokia Q42013Het probleem van Nokia is dat er al een tijdje geen serieuze veranderingen zijn geweest in het toestelportfolio. De Lumia 920 is inmiddels meer dan een jaar oud en nog steeds een van de betere toestellen in de line-up wat betreft specificaties. De Lumia 1020 is dit jaar uit gekomen en heeft een erg goede camera aan boord maar is qua specificaties grotendeels gelijk aan de Lumia 920. Ook de nieuwere Lumia 925 is grotendeels gelijk qua specificaties aan de Lumia 920. Er zijn wel al een tijdje geruchten over de Lumia 928, wat in feite een verbeterde Lumia 920 is met een 1080p-scherm. Tevens zullen er in de komende tijd (waarschijnlijk tijdens de MWC-beurs) enkele nieuwe toestellen aangekondigd worden.

De cijfers van het laatste kwartaal van 2013 is trouwens een mijlpaaltje in het bestaan van Nokia. Het is namelijk de laatste keer dat Nokia kwartaalcijfers toont van smartphoneverkopen. Voordat de volgende kwartaalcijfers naar buiten worden gebracht zal Nokia overgenomen zijn door Microsoft en vanaf dat moment zal de iconische naam niet meer prijken op de Lumia’s.

Bron: Tweakers

 


Tags: , , , ,